Разочароващи книги от 2018 г.

Разочароващи, не това, което очаквах, или пък твърде “удобно” написани, за да не се напъва авторът да мисли. Все разочароващи заглавия от 2018 г., които няма да ми липсват.

Дори не искам отново да говоря за тях. Затова ще използвам препратка към ревютата си от Goodreads.


Библиотеката на душите от Рансъм Ригс

Библиотеката на душите (Чудатите деца на мис Перигрин, #3)Библиотеката на душите by Ransom Riggs
My rating: 3 of 5 stars

Последната книга от поредицата имаше своите моменти, но те бяха твърде малко, за да поправят слабостите през цялото останало време. Половината книга се състоеше в първите 4 глави, това от своя страна прави четенето по-тежко, заради огромния обем на главите, който идва в лошо съотношение с действието и темпото на романа.
Героите са основната причина да дам 3 звезди. Джейкъб и Ема ме разочароваха ужасно много, вместо да растат и да се развиват, както е редно в трета книга от поредица, те бяха излишно инфантилизирани и вдетинени. Нещо, което не помня така ярко от първите две книги.
Проблемите с изясняване на света на автора също не са за подценяване. Както и въпросът с начина, по който да разгледаме чудатите. Всички са над 100-годишни, но всички са и с поведението и разсъдъка на деца, как е възможно това? Намирам това елемент за силно проблематичен, особено в третата книга.
Действието и развръзката не бяха толкова лоши от друга страна, харесах сюжетното развитие, макар и на моменти излишно проточвано, колкото да се пълнят страници.
Приятна поредица, с разочароващо написан финал. Героите и неяснотата за света, в който живеят, провалиха финала и погледа ми над всички книги от Рансъм Ригс.


Къщата на фуриите от Маделин Ру

Къщата на фуриите (Къщата на фуриите, #1)Къщата на фуриите by Madeleine Roux
My rating: 2 of 5 stars

Разочароващо и плитко четиво. Идеята на книгата изглеждаше доста интересна, но в текста не се очертава никаква конкретна идея, нито интересни герои или митология. Образите са еднотипни и едноизмерни, подбудите им са нелогични, а причините за действията им не стават ясни. Главната героиня е неподходящо наивна и себична, с драматична предистория, която авторката използва както реалити предаване използва личната драма на участник, който цели да развълнува публиката по време на рекламите, за да се окаже напълно незначителен елемент в последващите събития. Митологията е използвана по ужасно елементарен начин, почти обиден към богатите образи, които са могли да бъдат изградени. Останах доста разочаравана. И естествено, това е поредица, поредната. Не бих прочела следващите книги, включително и други от същия автор.


Отвъдземя от Тахере Мафи

Отвъдземя (Отвъдземя, #1)Отвъдземя by Tahereh Mafi
My rating: 3 of 5 stars

Отвъдземя е потенциално интересно място, но за жалост с Тахере Мафи се разминаваме като автор и читател. Книгата е написана твърде тежко и разточително за динамична история с публика от крайно активни и трудни за впечатляване деца. Това се води книга за средношколци, но не виждам как би успяла да спечели дете в тази възраст… като цяло, да впечатли когото и да било. Прочетох четири други заглавия, докато четях и нея. Трябва да отбележа, че на места книгата ми правеше добро впечатление и имаше и своите плюсове и силни моменти. Повече за книгата, скоро в блога.

2 thoughts on “Разочароващи книги от 2018 г.”

  1. Книги, които никога няма да прочета. Вълнуват ме други жанрове 🙂 Но ако трябва да търсим положителното, то поне броят на разочарованията е пренебрежимо малък.

    1. А трябва да е повече! В този жанр, в който са изброените книги, намирам не малко разочарования. Но пък има и попадения, поради което продължавам да си разнообразявам и с тях.

Leave a Reply