The puzzle of personality Book Tag

В началото на новата година ми се струва подходящо да започна с един опознавателен таг. Пъзелът на личността в читателски аспект. Приятно четене!

Бях тагната от Гергана от A reader lives a thousand lives. Вие давайте смело с попълването, темата емного интересна!


Самопознание: Герой, чийто мироглед за света съвпада с твоя

Трудно ми се да се спра само на един персонаж. Има много имена, които бих посочила, и после – нито едно. Ще кажа, че мирогледът на младият приключенски настроен хобит, мистър Бегинс, се доближава до моя поглед за приключения и разум; то и идеите в ума на Стършел винаги са изглеждали така близки до мен. Но най-близо от малка се доближавам до Хърмаяни от „Хари Потър“, от обикалянето с книги под ръка в училище до идеи и поглед над живота и битието.

Опит: Персонаж, на когото би искал да приличаш

Когато искаш да бъдеш като някого, то е защото този някой вероятно те вдъхновява и респектира, дава ти по-висока цел. За отговор на този въпрос ще избера знаков и доста интересен класически персонаж. Именно прочутият Стършел. Той е напорист, отдаден на каузата герой, който вярва в поставените цели. Харесвам неговата постоянна вяра и ревностната страст, с които постига желаното, с която преследва по-висши цели от простите желания на личността.

Мотивация: Образ, преобърнал целия ти свят

Ще бъда този човек и ще кажа Хари Потър, защото тези книги ми проправиха пътя към литературата и не мога да намеря по-точен отговор от този.

Терзанията на Разколников ми дадоха нова гледна точка за осмислянето на вината и греха, така че той ще бъде втори отговор на този въпрос. Защото и двете произведения ме научиха на различни уроци в различни периоди от живота ми.

Съпричастност: Герой, когото би искал да имаш за приятел

Артър Дент, упорит и настойчив да постигне своено, със здравословна слабост към непознатото и разсъдлив поглед кога не трябва, със сигурност не трябва да се предприемат необмислени стъпки.

Тук за цвят може да се добави и свитата на Воланд и особено Бегемот, който несъмнено би бил добра компания за питие.

Гъвкавост: Едно качество, което би придобил с радост

Духа за втора закуска и приключенстване в рода Бегинс. Мога да мина и без задкулисното обсебване от златен пръстен.

Ненадеждност: Положителен образ, който не харесваш

Базил Холуърд от „Портретът на Дориан Грей“ е добросъвестен и сърдечен персонаж, който обаче не направи твърде много, за да спре деградацията на Дориан Грей. Състоянието му на статичност в дългосрочен план не е очарователна черта на образа.

Страст: Герой, с когото би си поговорил, ако можеше

Трудно би ми било да дам един отговор, защото има много въпроси и много гледни точки, на които героите от добрия сюжет могат да отговорят. Ето например, вижданията на Лорд Хенри и животът му в грях могат да дадат много храна за размисъл. Както и цинизмът и апатията на Холдън Колфийлд разказват студени истини. Но пък и Гандалф, Дъмбълдор или пък Дароу от „Червен изгрев“ са все толкова любопитни герои за разговор.

Leave a Reply