TBR List: Най-дълги и най-кратки книги, които искам да прочета


Днес ще си говорим за книгите, които искам и планирам някой ден да прочета.По-особено, не за тях като цяло, а за тях през погледа на това кои са най-дългите и кои са най-кратките от тях.

Видях подобна тема в Top 5 Wednesday за този месец и реших да се позабавлявам с въпроса като разнообразя от първоначално зададената концепция и я разширя.

Вие замисляли ли сте се от какви книги по обем се състои вашия т.нар. списък с книги, които искате да прочетете? Моят е… несъществуващ сам по себе си, защото е основно мисловен и изграден от идеи и интереси към книги. Все пак не е като да си нямам набелязани заглавия за близко бъдеще.

Нямам навика да водя реален списък с книги „за четене“. Не само защото интереса ми към дадени книги и автори или се появява рязко, или изчезва също така рязко. Но и защото имам разбиране, че за всяка книга си има момент и не бих искала да отлагам книга, която искам да прочета, за да се мъча с нещо, защото е „на ред“. Това малко убива идеята от четенето само по себе си.

Също искам да вметна, че книга от 400 страници, не е смятана за голяма, ще избера само заглавия от 600+ страници. Както и ще се фокусирам върху съвременни издания. Може би ще направя тази тема отново с класически творби за пълнота.


3 от най-дългите и 3 от най-кратките книги, които искам да прочета (скоро!)


Поредицата „Мъглороден“ – всички книги от света от Брандън Сандерсън

Страници: 752

Издадена: 2007 г.

Разбира се, логично заглавието тук е на част втора от поредицата „Кладенецът на възнесението“, но ще включа цялата поредица. Книга първа беше страхотна,всички други заглавия от Сандерсън – също. Нямам търпение за тези книги, а те следват съвсем скоро.


All Systems Red (The Murderbot Diaries, #1) от Martha Wells

Страници: 144

Издадена: 2017 г.

За тази книга чух в BookTube и отзивите много ме вдъхновиха да я прочета. За втората книга от поредицата повечето блогъри казват, че не им допада, но има време до там. Книгата не е издадена на български, затова планирам четенето да се случи с оригинален текст, което е още по-добре.


Iron Gold от Пиърс Браун

Страници: 601

Издадена: 2018

Огромен фен съм на оригиналната трилогия „Червен изгрев“ и съм също толкова разочарована, че няма да прочетем след историята, организирана във втора трилогия. Въпреки че няма да е на същия език, планирам да прочета останалите в оригинал, на английски. Пиърс Браун е много интересен автор, който не ми се иска да спирам да чета.


Lies of the Beholder (Legion, #3) от Brandon Sanderson

Страници: 152

Издадена: 2018 г.

Всъщност третата книга от поредицата „Легион“ на Сандерсън все още не е публикувана. Това ще се случи съвсем скоро обаче – 30 ноември 2018 г. Нямам търпение да чета още от тази поредица и не знам дали ще я дочакам на български.Ще се постарая все пак. И все пак, дори лаконичен, Сандерсън е страхотен. Не се изненадвайте, че участва и в категорията за най-къси и за най-дълги книги: това си е Сандерсън.


Заклинание за светлина от В.Е.Шуаб

Страници: 624

Издадена: 2017 г.

Финалът на поредицата „Цветовете на магията“ е чаканият завършек на една доста добра за жанра си поредица. Шуаб успява да създаде интересен свят на магия и макар втората книга да ме разочарова в процеса на четене, съм убедена,че с финала на поредицата и тя ще заема своето място в хронологията на събитията.


Хайде всички да убием Констанс от Рей Бредбъри

Страници: 172

Издадена: 2002 г.

Като дългогодишен фен на Бредбъри, искам да чета колкото мога повече от неговите текстове.  Тази кратка новела звучи много интересна и я заглеждам от може би повече от година вече, смятам,че е крайно време скоро да я прочета. Едва 150+ страници е.


Кои са най-дългите книги, които вие планирате да прочетете скоро? А най-кратките? Споделете в коментарите.

One thought on “TBR List: Най-дълги и най-кратки книги, които искам да прочета”

  1. Всяко едно от изброените заглавия в момента е твърде далеч от мен. Но това съм го установил отдавна – ние четящите рядко имаме еднакви вкусове, планове, списъци за четене, помисли и т.н. Като най-дълги романи, които смятам да прочета скоро мога да посоча „Сблъсък на крале” на Джордж Мартин и „Сблъсък” на Стивън Кинг. А книгата на Владо Даверов „Вчера” сигурно ще е следващото ми четиво. Супер кратичка е 🙂

Leave a Reply