5 магически свята, които искам да прочета

Докато пишех “5 любими магически системи във фентъзи литературата”, се замислих за световете, които все още не съм прочела и пропуските, които съм направила с не прочитането им. Днес ви споделям топ 5 избрани заглавия на поредици и автори във фентъзи жанра, които искам да прочета. И то скоро.

Така се появи и

5 магически свята, които искам да прочета

Лъжите на Локи Ламора от Скот Линч

640 страници

Издадена 2006 г.

Издадена в България през 2008 от издателство Рива

„Казват, че Трънът на Камор е непобедим фехтовач, изкусен крадец, призрак, който минава през стените. Половината град вярва, че той е легендарен защитник на слабите. Другата половина – че е глупава легенда. И никой не е съвсем прав.

Слабичък младеж, който почти не знае как да борави с меча, Локи Ламора е прочутият Трън – за негова голяма досада. Той никак не е доволен от мълвата, която се носи около подвизите му – а те всъщност са най-сложни и завързани измами. Да, той наистина краде от богатите (че от кого другиго си струва да се краде?), но бедните не виждат и грош от откраднатото. Всички печалби са само за него и за дружната му банда крадци – Джентълмените Копелета.

Своенравният и колоритен подземен свят на древния град Камор е единственият дом, който те някога са имали. Но сега смъртоносна мистерия витае из града и тайна война заплашва да разруши този подземен свят. Локи и приятелите му са забъркани в убийствена игра. И верността, и изобретателността им ще бъдат подложени на тежки изпитания, докато те се борят за живота си…“

Елантрис от Брандън Сандерсън

592 страници

Издадена 2005 г.

Издадена в България през 2012 от издателство Бард

В “Елантрис” майсторът Брандън Сандърсън създава “истински самобитен свят от магия и интриги, с тръпката на най-добрата научна фантастика и великолепни герои, които правят романа “незабравим” /Орсън Скот Кард/. “Елантрис” е възхитително доказателство, че една цялостна фентъзи история може да се разкаже в един единствен том, изпълнен с екшън, интриги, чудеса и безброй изненади.

Сянката на вятъра от Карлос Руис Сафон

464 страници

Издадена 2001 г.

Издадена в България през 2007 от издателство Изток-Запад

“Сянката…” е първокласна книга. Роман, пълен с елегантни обрати и уловки, роман, в който дори страничните сюжетни линии се разклоняват допълнително… Наистина великолепно четиво!

Стивън Кинг

Удивително наситената творба на Сафон започва с издирването на загадъчен писател в следвоенна Барселона, след което се разгръща в множество сюжети, герои и жанрове – готическа мелодрама, роман за съзряването, исторически трилър и какво ли още не. Изключително богато и пълноценно четиво.

Майкъл Проджър, Сънди Телеграф

Триумф на разказваческото изкуство. Не можех да оставя тази книга настрана. Още с първия си роман Карлос Руис Сафон е постигнал нещо изключително рядко – създал е общодостъпен шедьовър, творба, която със самата си поява стана класика.

Дейли Телеграф

Името на вятъра от Патрик Ротфус

800 страници

Издадена 2007 г.

Издадена в България през 2010 от издателство Прозорец

Това е историята на живота на надарения с много таланти млад мъж на име Квоте, който се превръща в най-могъщия магьосник на света. Воден от негово име, разказът ни отвежда към детството му, прекарано с трупа пътуващи артисти, през годините като сирак, оцеляващ във враждебен и престъпен град, до обучението му в легендарно училище за магьосници и животът му на беглец след убийството на един крал.

Джонатан Стрейндж и Мистър Норел от Сузана Кларк

710 страници

Издадена 2004 г.

Издадена в България през 2006 от издателство Прозорец

“Джонатан Стрейндж и мистър Норел” е безспорно най-добрият английски роман, писан през последните седемдесет години. Той е забавен, вълнуващ, страшен, неземен, практичен и вълшебен, пътуване през светлината и сянката – наслада за читателя както заради изисканата и точна употреба на думите, които авторката разгръща мъдро и опасно, тъй както Уелингтън някога е разгръщал войските си, така и заради мащаба на историята, заплетена и криволичеща като старите лондонски улички или тъмните английски гори. Това е огромна книга, изпълнена с хора, с които е удоволствие да се срещнем, със събития и места, които бихме желали да посетим отново, истинска наслада до край. Когато затворих книгата, единственото ми съжаление беше, че не е два пъти по-дълга”

Нийл Геймън


Кои са магическите светове, които вие бихте искали да прочетете? Споделете в коментарите!

Leave a Reply