5 любими магически системи във фентъзи литературата

Читателите, фенове на фентъзи жанра, знаят какво е да потънеш в непознат свят с нови континенти, държави, нови раси и култури. Страхотното усещане за пътешествие и нови светове е несравнимо, а пътешествията не изискват стягане на багаж и самолетни билети. Кои са вашите магически фентъзи светове? Днес ви подбрах топ  5 идеи от класическата и съвременна литература.


Властелинът на пръстените

Работата и името на Толкин продобиват общ литературен статут, благодарение на искрената гениалност на работата му. Толкиновият свят се превръща в собствен литературен поджанр. Сюжетът за група авантюристи, борещи се със злото, става ключов във фентъзи жанра. Който пък от своя страна, бележи истински възход в литертурните среди след излизането на „Властелинът на пръстените“.

Други книги и автори, филми, игри, всички изкуства са повлияни от Толкин и новия свят, който създава. А той е магичен, необятен и жив точно като истинския свят, в който живеем днес. Социално, политически, религиозно, Толкиновият свят съществува в пълнотата си.

Новите раси, целият свят със своята история, география, езици, всичко това създава най-истинският магичен свят, който съм срещала в литературата.

Мъглороден

Брандън Сандерсън е популярен с огромния си набор от идеи и с логичния начин, по който работят магическите системи в неговите книги. Не случайно в тази статия той присъства не с едно, а с две заглавия.

Магическият свят на Мъглороден е един от най-интересните, които съм срещала, и ме впечатли много с логиката, по която авторът подрежда всичко да се случи. Малко книги са написани с толкова ясна, стегната и последователна магическа система. Твърдата логика и правила на магията в света на Келсайър и Вин помага на сюжета да държи читателя в постоянно напрежение. А логиката с металите и малките моменти като „случайното приемане“ на метали от ежедневието на всеки нормален човек правят историята още по-пълнокръвна.

Каква е основната идея? Някои хора могат да контролират метали, повечето от тях могат да контролират само един. Но тези, които могат да владеят всички десет, се наричат Мъглородни. Чрез владеенето на метали, човек може да стане по-силен, по-разумен. Може да усили възприятията си, да се движи по-бързо и дори да насочва чувствата и емоциите на околните според собствените си желания.

И това, обещавам ви, е само късче от цялата система на Сандерсън. Очаква ви още толкова много, ако прочетете тази поредица.

Душата на Императора (Елантрис)

Трябва да вметна, че пълната магическа система на Елантрис не е обяснена в „Душата на императора“, но дори само тази една страна, описана в книгата, е впечатляваща. И съответно съм добавила и Елантрис в списъка за книги, които не просто искам да прочета, а да прочета скоро. Плочките и всичко, което Шай прави е страшно интересно. Това е свят богат на детайли и скрити малки изненади.

Каква е основната идея? Чрез изрисуване на магически глинени плочки, фалшификаторите успяват да фалшифицират души, личности, а чрез изрисуване на символи върху други предмети, успяват да фалшифицират дори и тях. Така можеш да създадеш не само копие на безценен артефакт в музей или магазин, но и да фалшифицираш себе си като боец, творец или какъвто образ би бил нужен. Без да сте прочели, е трудно да се улови връзката, но веднъж щом Сандерсън обясни логиката в рамките на сюжета и света си, е поредния страхотен свят изпод пръстите му.

Хари Потър

Има поредици и заглавия, които са се превърнали в класически отговори за някои читатели. Като четящ, пораснал с поредицата за момчето магьосник, Хари Потър е една от поредиците и един от световете, към които често се обръщам.

Макар магическата система в Хари Потър да не е без своите слабости, не мога да я пропусна като една от най-богатите, разнообразни и чудновати. Всички тези детайли, предмети, логика на магията и прочее детайли, които се развиваха и надграждаха в продължение на 7 книги. Те създават магьоснически свят, към който с радост се връщам вече дълги години.

Каква е основната идея? В света съществуват магьосници, които живеят скрити от мъгълите и пътуват с много по-готини влакове; пазаруват от малки занаятчийски улички и имат дракони.

Нощният цирк

Това стана една книга, която често споменавам наляво-надясно. Защото е свежа сама по себе си, но описанията в нея са истинската ѝ ценност. И то описанията на магията на цирка  между всяка от сюжетните глави.

Каква е основната идея? Двама магьосници, които пристъпват в залеза на живота и кариерите си, намират чираци за обучение в изкуството на магията. Тайната, пазена от учениците им, е че това е състезание. А победата ще получи се определи именно на манежа на Le Cirque des Rêves. Всяка от шатрите на този цирк се откроява със собствена магия, а сюжетът сам по себе си е толкова объркан и непоследователен, че ви зачака допълнително с постоянното очакване нещо да се случи.


Кои са вашите любими магически светове и системи? Споделете в коментарите!

One thought on “5 любими магически системи във фентъзи литературата”

Leave a Reply