10 факта за 10 автора: Брандън Сандерсън

Брандън Сандерсън е автор на повече от 40 книги, част от над 10 поредици. При над 200 различни издания на всичките му романи, новели и разкази, в Goodreads той получава средна оценка 4,34 от над два милиона гласували читатели. Затова и напълно задължително е време да научите още 10 интересни факта за живота му като личност и като писател.

А при това поддържа и един от най-добрите авторови сайтове, на които ще попаднете.

Санденсън е преминал доста препятствия, за да видите книгите най-сетне издадени. Доказал се е с множество награди и номинации за литературни отличия. С множество написани и обичани от читателите книги. А и не последно по важност с едни от най-интересни и логично построени съвременни фентъзи светове, достойни да се наредят до големите имена в жанра.


10 интересни факта за 10 автора

Брандън Сандерсън

1. Първоначално записва биохимия в Бригхамския университет, но след първата година напуска, за да отиде на религиозна мисия в Сеул, Южна Корея. По време на тази мисия, осъзнава, че не иска да учи биохимия, а че иска да пише. Връща се и записва Английска литература, като едновременно с пълен учебен ден, кара и нощни смени като рецепционист в хотел, където му позволяват да пише по време на смяната си.

2. Благодарение на това написва 7 романа по време на бакалавърските си години.

3. Първият публикуван роман на Сандерсън е „Елантрис“. Брандън за пръв път държи книгата в ръца през 2005 година, но опитите му да я публикува започват почти три години по-рано.

4. Неуспешните му опити да издаде започват още от студентските му години. Тогава той-получава съвет да посещава конвенции, където да се среща и запознава с професионалисти от книгоиздателския бранш. Така и се запознава с настоящия си агент и един от редакторите си.

5. Завършва магистър по Творческо писане в Бригъмския университет,

след което е поканен да води клас там. Въпреки натоварения си график, той поема клас по творческо писане, в сферата на фентъзи и научна фантастика, с желанието да помага на млади писатели.

6. Участва в подкаст „Писателски извинения“ (Writing Excuses) заедно с Хауърд Тейлър, Мери Робинет Ковал и Дан Уелс. Подкастът е номиниран два пъти за награда Хюго и два пъти е печелил награда Парсек.

7. През декември 2007 е избран от Хариет Макдугъл Ригни да завърши поредицата „Колелото на времето“ от вече покойния ѝ съпруг Робърт Джордан. Сандерсън пише три романа, които излизат в периода 2009-2013 и окончателно завършват поредицата.

8. Санденсън е единственият автор, който е бил номиниран 8 пъти в продължение на 7 години за наградата David Gemmell Legend.

9. Появявал се е в списъка на New York Times за бестселъри 15 пъти.

10. „Заклеващия“ (книга 3 от поредицата на Брандън „Летописите на Светлината на Бурята“ държи рекорд в Audible (платформа за електронни книги на Амазон) за най-много предварителни поръчки на книга някога.


Официален сайт на Брандън Сандерсън

Още интересни факти? Прочетете статиите поредицата 10 интересни факта за 10 автора тук.

One thought on “10 факта за 10 автора: Брандън Сандерсън”

Leave a Reply