5 книги, които трябва да бъдат филмирани (съвременна литература)

Книгата (почти) винаги е по-добра от филма. Но пък винаги е толкова вълнуващо да имаме възможност да видим как любима книга оживява на екрана. Макар понякога да не сме доволни от качеството на адаптацията или пък от това доколко точно сценаристите и режисьорите се придържат към оригиналния текст, е магично да позволиш на думите оживяват с 24 кадъра в секунда.

Кои са книгите, които искате да видите филмирани? А има ли такива, които вече са били филмирани, но резултатът е бил толкова лош, че те заслужават втори шанс?

Прочетете пет съвременни заглавия,

които имат потенциал да изглеждат фантастично на екран.

И бележка, без която не мога да мина. Минусът идва от комерсиализацията, до която може да доведе филмиране на известна книга или поредица. Но никой не може да забрани да си мечтаем да се избегнат всички ужасни опасности от пропилян сюжет или герои.


„Последната империя“ от Брандън Сандерсън

Бандата на Оушън среща Властелина на пръстените с особено интересни герои, страхотна магическа система и свят, който може да даде безброй много добри кадри за гледане. Сандерсън умее да създава такива светове и сюжети, които постоянно текат в пълен цвят и картина, докато четеш. Но би било много впечатляващо да се филмира, също. Особено ако се направи със същата любов и внимание, както например, е филмиран „Властелинът на пръстените“.

„Червен изгрев“ от Пиърс Браун

Древна Гърция далеч в бъдещето, колонизация, ритуали и кървави битки на живот и смърт. Пищните описания и богати на динамика сюжети на Браун са чудесна основа за красива филмова продукция. А заплетените сюжети и интересни герои, ще добавят нужната доза смисъл на фона на цялата тази динамика.

„Никога, никъде, никой“ от Нийл Геймън

Не липсват адаптации по Геймън, нито пък негови участия в проекти като сценарист. Той показва повече от добре, че може да напише идеите си така добре в сценарии, както и в книга. А „Никога, никъде, никой“ е един от най-добрите и идейни текстове на Геймън, който би изглеждал чудесно зловещо на екран.

Интересен факт: Книгата е адаптирана за BBC Radio 4 Extra. Добавям линк за слушане.

„Нощният цирк“ от Ерин Моргънстърн

Екранизациите, в които се включва цирк, често са пищни и пълни с цветове. А тази книга може да се превърне в истинско пиршество за очите, при това като запази доста приятна монохромна визия за разнообразие от традиционното представяне на цирка.

„Нивганощ“ от Джей Кристоф

Сюжетно и книгата, и филмът няма да са нещо невиждано, но визията на света от „Нивганощ“ би била невероятна и ужасно красива. Идеята за фикционален свят на Кристоф са страхотни и макар сюжетът да е вече добре познат, отново би намерил публика, тъй като е особено успешен и популярен и по принцип. Тук поне ще е в комбинация със силни ефекти.


Кои книги вие бихте искали да видите филмирани? Споделете в коментарите!

Leave a Reply