Всички пазаруват :: “Магазинът” от Джеймс Патерсън и Ричард Дилало

Амазон, това ти ли си?

„Магазинът“ отправя към себе си тежко предизвикателство – да предупреди потребителя, че злото на интернет все още не представлява и една десета от онова, което може да се случи. Или поне привидно това е целта на тази малка напрегната история за борбата на Джейкъб Бърндайс с маркетинговия гигант Магазинът. На мен по-скоро ми се стори като хаплива бележка към Амазон.

Книгата е забавно и леко четиво, авторът пише занимателно и не усещах кога прелиствам страниците. Отделно от малкия им брой и едрия шрифт, книгата се прочита много бързо благодарение на умелия си разказвач. Увлекателно и забавно, не значи съдържателно, за жалост.

Мечтата на Джейкъб Бърндайс,

неговата “истина” да стане толкова дълбока, колкото Оруеловата “1984” не се сбъдва, когато говорим за стойността на книгата от гледна точка на съвремието. Но авторите не са и целяли това. Те разказват проста и доста конкретна история, която от време на време залита към опити за прозрение, но слава богу – не се опитва да дълбае.

Сюжетно ми напомни на епизод от сериал по Netflix. Напомни ми дори малко на Black Mirror епизод, което за гледалите ще значи много.

Проста сентенция на сюжета:

писатели в дигитален свят започват да пишат книга за голямата истина отвъд корпорацията – монополист на пазара в Америка. Да напишат книгата, те започват работа във въпросната корпорация и се местят в нов град. Град, създаден за служителите на „Магазинът“.

Приятелства в книгите. Кои са най-интересните литературни приятели

Няма да споменавам нищо повече. Не само защото сюжетът те е особено оригинален и можете да го предположите от тук насетне, но и защото въпреки това книгата има добри моменти и е приятна. На места има някои добри шегички и реплики.

Книгата е интересна, но не казва нищо разтърсващо,

макар темите, които да засяга да са особено наболели и все повече от тях да стават реалност и в настоящето. Авторът показва чудовищността на “големия брат”. Темата колко опасна може да бъде постоянния поток информация кой къде и как се намира във всеки момент ми е особено интересна и смятам, че трябва да се дискутира по-обширно.

За жалост обаче, авторите не задълбават много в морала и проблематиката на случващото се. Само се казва, че то е грешно. Но не мога да осъдя книгата и авторите за това. Идеята и целта на книгата не е била да се задълбава в дълбока проблематика. Само да се очертаят мотивите на надвисналата заплаха, при това доста ясно и разпознаваемо на фона на съвременната икономика и гигантите на мултинационалната търговия без граници – с изключение на границата за достигнат лимит на кредитната карта.

Бих прочела още от Патерсън. Леко и приятно, идеално за почивка между по-тежки и сериозни четива.

Leave a Reply