Казвам се Стивън Лийдс и съм напълно с разсъдъка си :: “Легион” от Брандън Сандерсън

Легион и Легион: На една ръка разстояние, или нетрадиционно лаконичен Сандерсън. Това са две малки по обем и големи по идея новели, базирани в съвременния свят. Сандерсън е впечатляващ както в многотомни обемни епични разкази за непобедими империи и открадната самоличност, така и в кратките интригуващи приключения на саркастичен мъж с едно лице и много личности.

Наскоро осъзнах, че така и никога не написах нищо за двете книги от поредицата на Сандерсън „Легион“ и „Легион: На една ръка разстояние“. Но след като наскоро писах статията “Добри приятели, хубави книги :: Любими приятелства в книгите“, се замислих, че никога не съм писала ревю за тези заглавия.

От там се разтърсих за тях… и научих, че на 18 септември е премиерата на книга трета от поредицата Legion: The Many Lives of Stephen Leeds! Дано скоро я видим и на български.

Легион На една ръка разстояние от Брандън Сандерсън

Днес ще ви споделя накратко мнението си за двете новели със силна препоръка да ги включите в списъка си за четене. Кратки, но твърде интересни са, за да ги пропуснете. А за първи досег със Сандерсън, какъвто бяха те за мен, са особено подходящо начало.

Стивън Лийдс е Легион

– той е гений, световно известен със своите аспекти. 27 личности, които съжителстват в съзнанието му и складират информацията, които му е нужна, но до която самият той няма пряк достъп. Тази информация и умения имат те, но те не съществуват извън него. Те са само проекции на умението му да усвоява и учи отвъд пределите на обяснимото.

Разбира се обаче, аспектите имат своя гледна точка и мнение по въпроса. Всеки от тях с отличителен характер и особености. Което пък прави Стивън Лийдс само по-непоносим в очите на онези, които се опитват да разберат как функционира съзнанието му.

Сандерсън не разочарова

Той отвежда читателя в изследване на необятните възможности на човешкия мозък. А в акомпанимент добавя забавни и интересни образи с индивидуалност и характер. Запомнящи се, независимо от наплива на аспекти в главата на Лийдс. Самият Стивън е пиперлив, саркастичен и затворен мъж. А приключенията, които поема, са динамични и напълно подходящи за малкия обем на разказа.

Легион от Брандън Сандерсън

Между двете новели се заформят и приятни, но не твърде натрапчиви връзки. Не липсват и теми, които ще продължават да се разкриват със следващите заглавия от „Легион“.

Спирам до тук. Това са две новели по около 70-100 страници и всякаква допълнителна информация, които получите извън тях, само разваля удоволствието от четенето.

„Легион“ е едно кратко начало изпод ръката на чудесен писател,

който много рядко пише така кратко. Остава ни само да се надяваме тези новели да са началото на нещо голямо и да са тук при нас повече като предвестник.

Поредицата е разпускаща, интересна и компактна. „Легион“ е четиво, което ще ви накара да се смеете с глас и да размислите над възможностите на човешкия ум и границите, които можем, но не трябва, да прескачаме.


Брандън Сандерсън Официален сайт

Легион, издава Artline Studios

Легион: На една ръка разстояние, издава Artline Studios

 

Leave a Reply