My Bookshelf Tag

Размисляли ли сте се скоро с какво свързвате всяка от книгите по рафтовете в библиотеката си? Този книжен таг ме предизвика да направя точно това!

Бях тагната да направя My Bookshelf Tag в Дневникът на един книжен тигър. Тагът е особено забавен, а аз – развълнувана да споделя отговорите си.

Пък и отдавна не съм попълвала книжен таг, забравила съм колко е занимателно. Благодаря за тага! И всеки, който иска, да се чувства тагнат. Много би ми било интересно да прочета повече отговори на тези въпроси.


Книгата, която не съм могла да оставя

Имам много такива книги в читателския си живот. „Престъпление и наказание“ беше изненадващо четиво, което прочетох много бързо. За около три дни, като несъзнателно прекарвах часове и часове на четене без дори да ги усещам. По-скорошно четиво бяха книгите на Пиърс Браун. „Прекрасният нов свят“ също. И няма да продължавам, защото само тези два примера обясняват какво имам предвид – разнородни и непредсказуеми са били тези книги, които не оставяш. А понякога доста голяма значение има и момента от живота, в който ги четеш.

Книга, която не мога да започна

Хм. Това беше поредицата „Мъглороден“ на Сандерсън, но вече почти прочетох „Последната империя“, книга първа. Чаках толкова време да се наканя да я чета и сега толкова съжалявам, че не съм започнала по-рано, за да съм сега напреднала и прочела повече и повече от Сандерсън.

Книга, която ми е подарена, но все още не съм прочела

„Дюи“ от Рали от BloodyRoseRed’s World, новата поредица за „Младият Шерлок Холмс“. Твърде много книги, твърде малко време. Пък и аз пазарувам книги, както повечето хора пазаруват обувки.

Книга, която съм носила на плажа

„Бъдеще“ от Дмитрий Глуховски, защото не харесвам израза „плажна книга“ и трябваше да се заредя с нещо по-съществено. И електронната си книга, в която се помещава виртуалната ми библиотека. Нея доста по-често нося на плажа, отколкото физическо хартиено издание.

Книга, която упорито се опитах да харесам, но не успях

Не знам какъв е отговорът, който искам да дам. „Хари Потър и Прокълнатото дете“ ме разочарова, но все още се боря с дочитането на пиесата – не е гаранция, че няма да ми хареса, когато я довърша. Но не беше това, което очаквах. „Илумине“ и „Сборище на сенки“ също бяха заглавия, от които очаквах повече, но не останах разочарована от крайния резултат, беше по-скоро… с голям потенциал за нещо, още по-яко.

Никога не чета нещо, защото трябва да ми хареса. Или ми харесва, или не. Очакванията ми не винаги са посрещнати, но да се опитвам да чета, само защото трябва да ми хареса и да се мъча да го харесам насила… не е за мен. Четенето е за удоволствие и развитие на личността и ума, не за харесване на нещо, което съм си наумила, че трябва да харесвам.

Книга, която някак съм се сдобила с три копия

„Златен син“ – две копия, но! Имам много интересна, макар и иронична история с тази книга. Когато за пръв път реших да си купя изданията, беше от намаление на издателство Сиела с 50% отстъпка. По погрешка поръчах трета книга. Обадих се да ми изпратят първа. Получих втора.

Следващо намаление на Сиела с 50% и аз отново решавам да опитам. Упорито мислейки, че това е правилната книга. До момента, в който не я сложих на рафта до другата книга и не осъзнах, че „о!“, пише 2 на гръбчетата и на двете.

Накрая си я купих от книжарницата, прочетох, хареса ми ужасно и вече със сигурност знам много повече от поредността. Но тогава бях просто ужасно убедена, че искам да прочета тези книги и все не се сдобивах с първата.

Поука: не пазарувайте в 7 сутринта преди да сте пили кафе.

Книгата, спасила живота ми

„Хари Потър“, защото с поредицата на Роулинг преминах от детската литература към сериозното четене. Поредицата ми предаде много уроци, научи ме на десетки неща и ме вдъхнови за много повече от четенето.

Книга, която съм дала назаем, но си я искам обратно (веднага!)

„Жената жерав“ от Патрик Нес. Поне знам, че я пазят и всичко е наред с нея. Вече съм имала не малко случаи на злощастно заемане на книги. Но пък по този повод, аз също не обичам да вземам книги назаем. Трудно се връщат, не знам защо.

Книга, с която заспивам всяка нощ

Би било доста непродуктивно да чета една и съща книга всяка вечер. Тази седмица е „Мъглороден“ от Брандън Сандерсън, но когато дочета тази книга, ще е друга. Чета предимно вечер, така че книгата, която чета в момента, е най-точният отговор тук.

Книга, която съм използвала за шапка

Ако пече, доста са, ако вали, нито една. Ако е просто шапка… май не съм използвала книга за шапка безпричинно.

Книгата, която отчаяно се опитвам да напиша

… вече претърпява твърде много редакции, за да е същата, с идеята за която започнах. Но прочетете разказите, които съм публикувала. Някои от тях дори са част от тази книга.

Всички книги, които са променили животът ми

Всяка прочетена книга оставя следа, била тя положителна или отрицателна. Някои ме карат да разгледам света по нов начин, други да се отегча и да оценя предишните. Като всяко изкуство, литературата винаги ни подарява по нещо.

One thought on “My Bookshelf Tag”

Leave a Reply