Най-недочитаните книги (според читателите в Goodreads)

В периода май/юни бях изпаднала в сериозен читателски застой, породен не само от липсата на време и енергия за четене. Забелязах, че доста от книгите, които опитвах да чета просто ми бяха безинтересни и съответно, сработиха като важни причини за читателския ми застой, пък и като негови двигатели.

Сега се боря с прочита им, малко по-малко, вече като допълнителни четива, докато чета основното заглавие, на което съм се спряла. Намирам, че продължават да ме затормозяват, но пък аз съм особен човек – много рядко оставям книги недочетени; много трудно оставям нещо недовършено като цяло. Гложди ме отвътре какво пропускам, дали не става по-добре… малко са случаите, които напълно изоставям, но много дочитам или планирам да дочета в бъдеще. (Например, „Библиотеката на Въглен връх“, за която чух, че става интересна към финала, но няколкостотин страници преди това е просто тегаво за четене за мен.)

И от едно, второ, се замислих за недочитането на книги като цяло,

какви са причините, какво означава, защо го правим. През летните месеци имам 2 недочетени книги, които бавно дочитам сега. Дали защото не са моят жанр или напълно нов формат, ме предизвикаха с прочитането им. Аз наистина не обичам да оставям книги недочетени, това е основно от инат обаче. Незавършените проекти като цяло ми създават чувство за недоволство.

Макар да трябва да го погледнем и от друга гледна точка. Защо да губя времето си с четенето на нещо, което не ми е интересно и не ме обогатява? Аз чета, защото обичам книгите и защото обичам усещането, което дава добрата история и интелигентният разказвач.

Трябва ли тогава да изоставяме книги или трябва винаги да търсим надеждата в тях?

Зависи от книгата, ако питате мен, но зависи и от читателя. Понякога е по-добре наистина да кажеш „стоп“ и да не дочиташ нещо. Времето е най-ценният ресурс, който не бива да хабим напразно.

В други случаи пък, книгата може би просто се нуждае да почака своя момент, за да бъде правилно оценена.

Ровейки по темата, намерих нещо много интересно. Списък от книги в Goodreads – The Most Begun “Read but Unfinished” (Initiated) book ever – в който читателите са гласували за заглавията, които най-често са изоставяли недочетени. Така нареченият DNF – did not finish. Извадих част от водещите заглавия тук, ако ви е интересно. Добавям също и бройката на гласували, защото това не е представително изследване, а просто интересна анкета – твърде много от заглавията в която могат да ви изненадат. А могат и да ви се сторят напълно логични.

В списъка фигурират 2,196 книги, избрани от над 12 000 гласували.


Какво е вашето мнение по въпроса? Колко често изоставяте книги недочетени?

Leave a Reply