Циркът пристига без предупреждение :: Нощният цирк от Ерин Моргънстърн (Ревю)

„Нощният цирк“ от Ерин Моргенстър е книга, за която отдавна говоря в блога. Завърших преди месеци, по някаква причина отлагах да пиша дълго време. Истината е, че съм я споменавала многократно и по всякакъв повод в блога, защото се влюбих в магията на Цирка от първото си „посещение“. Измежду страниците на тази книга се крие тиха красота.

Пиша това ревю от толкова дълго време – доказателство, в черновата на файла си обяснявам как съм била заета с писане на магистърска теза… което беше преди година и половина. Но дойде времето и на „Нощният цирк“ и всички мисли, които и до днес се връщат в главата ми щом се сетя за тази чудесна книга.

Не бях чувала за Ерин Моргънстър никога преди да намеря Цирка,

не съм и срещала други нейни заглавия и досега. (Не мога да намеря „Нощният цирк“ на хартия и много ме е яд, защото наистина бих се радвала да притежавам това заглавие в библиотеката си.) Тя е описателна, развлекателна авторка, която описва магията в самата ѝ същност, което се оказва предизвикателство, но и приключение. Описанията на самия цирк от часовника до шатрите са объркващи, но богати и аз заложих на по-бавно четене, което само засили удоволствието от опознаването на красотата в книгата.

Книгата не е чудо на литературата, но е очарователна в магичността си. Моргънстърн създава интересен, макар и простичък свят на магия и чудатост, който се разкрива в пищността на цирка и в съдбата на артистите му.

Обичам описанията и малките цитати за цирка между главите.

Красотата му е описана така приятно, макар че на читател, който не харесва описанията твърде много, може да се стори тежко за четене. Аз обичам, обичам описания и рисуване на картини чрез думи и за мен Циркът е истинско пиршество на образи.

Героите имат интересни съдби, но това не е книга, която е твърде ориентирана в душевността на героите си. Това е по-скоро сюжетна книга. Главните герои се развиват и растат с цирка, техните умения и способности живеят чрез него, а частите със самите създатели на цирка са особено интересни в техните човешки души, но чудати въображения.

Забелязвате, че не говоря конкретно за нищо случващо се, но това е, защото всяка подобна информация само ще развали удоволствието на тези, които тепърва биха прочели книгата.

Най-добре е да не знаете нищо

за същността на цирка или защо героите са това, което са.

Сюжетът е оплетен, времевата линия лъже, а чудатостите в шатрите никога не стават по-малко интересни. Битката на главните герои, която често ще видите да се споменава, не е традиционно мерене на магически сили, а умела борба с времето и детайла.

„Нощният цирк“ ме очарова в простичката си красота и беше истинско удоволствие за четене.


Любопитно

Официален сайт на авторката – http://erinmorgenstern.com

Българско издание от издателство Enthusiast – http://enthusiast.bg/bg/book/117 – с медия кит, както и линкове от публикации в печатни медии за книгата

Leave a Reply