Рецепта за магична лятна ваканция с книги

Лятото е време за пътешествия според масовото разбиране, но мен, ако питате, цялата година си  е време за пътешествия – истински и литературни. Затова пет заглавия за пътуването: като цяло и като компания за вашето собствено.

Тази година имах щастието да пътувам до Барселона и си напълних душата с красота и вдъхновение. Така че виждайки темата в юлското издание на групата Top 5 Wednesday в Goodreads, нямаше как да пропусна да пиша за книжните пътувания. Не е публикувано в сряда тъй като не е планирано като част от тази идея, пък и защото времето е релативно.

Вече съм писала и друга статия за пътуване и книги, макар и доста по-артистично настроена. Прочетете една от любимите ми статии: Моята (не)традиционна литературна екскурсия


  1. “Хобит: Билбо Бегинс или Дотам и обратно” от Дж.Р.Р.Толкин

Мисля, че можем да се съгласим твърде лесно, че няма по-пътешественическа книга. Хобити, магьосници, джуджета и дракони, чудесна компания за забавления по пътя, а бонуси като съкровища, втора закуска и джуджешки песни ми се стуват далеч по-добра оферта от all inclusive. Бонус, тази приказка е съвсем малко четиво, което ще направи пътуването или престоя ви на почивка много по-приятен.

  1. “Никъде Никога Никой” от Нийл Геймън

Искате хубава градска екскурзия? Долен Лондон е чудесна дестинация, макар и малко опасна. Нийл Геймън така ще раздвижи фантазията и ума ви, така че да направи ваканцията ви още по-вълнуваща.

 

  1. “Пътеводител на галактическия стопаджия” от Дъглас Адамс

Тук вероятно ще се контрирам с изказването за „Хобит“, защото и това е доста важна пътешественическа книга. И то такава, без която е опасно да пътувате. И помнете, винаги си носете кърпа.

  1. „Хари Потър“ от Дж.К.Роулинг

Пътешествието към порастването, приятелството и магическия свят, разбира се, но и пътешествието до Хогуортс, Хогсмийд и Диагон-али. Стига де! Летящи коли, Хогуортс експрес, тестроли, забранената гора, библиотеката на Хогуортс. Която и книга да захването от поредицата, за който и път да я препрочитате, това е рецепта за класическа магична лятна ваканция с книга.

  1. “Нощният цирк” от Ерин Моргънстърн

Звезда лятна нощ, в тишината на природата идва влак, а във влака – скрит най-магичният цирк. Нощното посещение в цирка ще замени желанието ви за слънчеви бани, а представете си само светлините на големия огън и ударите на часовника на входа, отекващи на фона на дълбока зелена гора и свеж въздух. Ако още не сте прочели книгата, не разбирате защо този огън и часовник са толкова важни. Поправете това. Заглавието си заслужава.

  1. “Четирите цвята на магията” от В.Е.Шуаб

Лондон отново. Да, ходи ми се в Лондон, но тази година бях в Барселона и беше прекрасно. Но пътешествията из четири Лондона са твърде вълнуващи, за да бъдат пропуснати. Пък и в компанията на героите от романа, чак ще се зачудите няма ли как да прескочите до някоя другоцветна версия на любимия си курорт.

  1. “Алиби” от Агата Кристи

Това всъщност не е книга за пътешествие, но беше книга на моето пътешествие до Барселона тази година, а и практически – Поаро се е снишил в провинцията…

Идеята на тази вметка е, че за път книгите на Агата Кристи са много приятен спътник. Не само защо не са твърде обемни, но и защото се четат бързо и никога не изпускат интереса на читателя. Така че дори да изпитате желание за лентяйство, ще ви е твърде интересно и просто ще искате да си дочетете книгата преди да се приберете.


Кои са вашите книги за пътуване? Четете ли, докато сте на почивка или си почивате в пълния блясък на излежаването на плажа или в хамака? Споделете в коментарите!

Leave a Reply