Любими малки детайли в книгите

Преди няколко дни разглеждах книги, които имам за четене и от там някак леко преминах към рафтовете с любими прочетени книги. Мислейки за какво ми се пише, знаех, че искам да е нещо за тези любими заглавия и се размислих за странните неща, които правят някои книги една идея по-готини. Изключваме тук добрият автор, сюжет и тема. Това са явните неща. Днес ще ви говоря за малките чудати детайли в книгите, които ме карат да ги обичам още повече.

Не мога да нарека книга любима, само защото има интересно оформление или красива корица. За жалост, тези качества са важни, но не допринасят за истинската литературна стойност. Но пък книгата сама по себе си също има естетическа стойност, която не искам да оставя забравена по рафтовете.


  1. Съдържание

Искрено страдам в колко малко съвременни книги срещам съдържание. В доста от старите книги, които имам, също липсва, така че това не е явление на модерната литература. Но аз обичам съдържанията. Те са като карта на текста, по която може да следиш пътуването си и да изследваш какво те очаква напред без опасност да научиш нещо за сюжета.

  1. Вътрешна корица

Знаете как твърдата корица често идва с хартиено облекло и вътрешна корица, която е далеч по-различна от външната обвивка. Харесвам тези вътрешни „тайни“ корици. По-чисти и минималистични са и макар да харесвам и по-пищни, и по-изчистени корици, винаги съм имала слабост към двойните корици от този тип.

  1. Карти и графики

В жанрове като фентъзи и научна фантастика, които са едни от основните, които чета, допълнение като карта за света е истински подарък за читателя. Не само придава по-ясна идея за посоката на действие, но и помага да мащабираме този нов непознат свят във въображението си. Не че без карта не може, но с карта е по-хубаво за очите.

  1. Бележки под линия

Нямам предвид просто бележки под линия с общи пояснения. Тук си мисля по-скоро за онези малки вметки, които някои автори обичат да правят към самия свят, който изграждат. Тук пак става дума основно за фентъзи и научна фантастика, защото там говорим за нов (неопознат) свят. Разказите в кратки бележки под линия за историята, културата или пък вметването на малки вътрешни шегички, винаги ме забавлява много.

  1. Речник

И бонус точки, ако е азбучно подреден. Иначе казано списък с термини от света или списък с основни действащи лица с поясняваща информация за тях. Обичайно не чета подобни добавки преди да съм завършила книгата, но след като я завърша и искам да си припомня нещо, подобни добавки са много дълбоко оценени.

  1. Тематичен книгоразделител

Който да съдържа част от корицата и да върви като допълнение към книгата. Истинско читателско удоволствие и дълбоко улеснение за хора като мен, които понякога използват билет от градския транспорт или лист с бележки щом нямат книгоразделител под ръка. Пък и нека не пропускаме момента с удоволствието да имаш този малък красив аксесоар към четивото си. Хареса ли ти книгата, книгоразделителят става само още по-ценен.


Вие харесвате ли такива дребни детайли в книгите? Кои са вашите любими допълнения, които да правят преживяването с книгата още по-забавно?

Споделете в коментарите.

Leave a Reply