Четене на сляпо – 3 попадения и 3 провала

Не малко пъти съм споменавала, че обичам да чета книги „на сляпо“. Какво значи това? Избирам книгите повече по усещане, отколкото четейки анотация, ревюта и коментари. Обичайно ми стига да науча какъв е жанра на книгата и каква е най-общата идея / послание. Понякога и до там не стигам.

Не винаги чета така, разбира се. Опасно е да загубя време в много разочарования и подвеждащи интереса красиви корици или пък първи впечатления. Понякога четенето на сляпо включва просто да прочета отзивите на даден човек, което дава някаква информация, достатъчна, за да захване интереса ми.

Чета и книги по препоръка и предварително разучаване – например, книгите на любими автори, книгите на автори, които преди са ме впечатлили, класиките, които така силно обичам, старите издания, които така и никога не са станали класики, а заслужават внимание.

Днес обаче ще говорим за книгите, които прочетох на сляпо и много ми харесаха, и тези, които – не чак толкова.

По подобна тем писах в началото на миналата година и можете да прочетете мислите ми тук – по-корично насочена публикация, която обаче се оказа истинна на фона, че повечето споменати книги наистина ми харесаха, пък дори и техните продължения. Друга публикация по тази тема можете да прочетете и тук.

Книгите не са подбрани жанрово и не са подредени по това колко са ми харесали – след като видите заглавията ще разбрете, че място за сравнение помежду им няма, извън факта, че всички прочетох на сляпо.

И така,

Четене на сляпо

3 попадения и 3 провала

 

Попадение: „Червен изгрев“ от Пиърс Браун

Червен изгрев (Червен изгрев, #1)Червен изгрев by Pierce Brown
My rating: 5 of 5 stars

Жестоко! Започнах с по малко първите два дни, по няколко глави. На ден три с тази книга реално четох два пълни дни, по цял ден, всеки ден. Когато започнах книгата не знаех нищо за сюжета, за жанра дори, за героите. Навлизането в първите една или две глави стана по-бавно за разлика от дочитането, когато в един момент този роман ме глъгна и довърши. Тази седмица скорострелно започвам книга втора, защото не може така. Пиърс Браун ме изненада повече от приятно… много повече от приятно. Книгата е ярка, не страни от опасни решения и застъпва интересни теми. Трябва да я продължа.


Провал: „Отвъдземя“ от Тахере Мафи

Отвъдземя (Отвъдземя, #1)Отвъдземя by Tahereh Mafi
My rating: 3 of 5 stars

Отвъдземя е потенциално интересно място, но за жалост с Тахере Мафи се разминаваме като автор и читател. Книгата е написана твърде тежко и разточително за динамична история с публика от крайно активни и трудни за впечатляване деца. Това се води книга за средношколци, но не виждам как би успяла да спечели дете в тази възраст… като цяло, да впечатли когото и да било. Прочетох четири други заглавия, докато четях и нея. Трябва да отбележа, че на места книгата ми правеше добро впечатление и имаше и своите плюсове и силни моменти. Повече за книгата, скоро в блога.


Попадение: „Стършел“ от Етел Лилиан Войнич

СтършелСтършел by Ethel Lilian Voynich
My rating: 5 of 5 stars

Подробен коментар: http://asylumofthemind.com/2018/01/28…
Увлекателна и обогатяваща книга. От първите страници заживях с радостите и мъките на героите, изпитвах тяхното спокойствие и усетих мъката им. Майсторски разказана история на великата трагедия на предателството и загубената любов, с любима и родител.


Провал: „Доктор Стъклен“ от Томас Бренън

Доктор СтъкленДоктор Стъклен by Thomas Brennan
My rating: 3 of 5 stars

Обещаваща, вълнуваща и малко разочароваща, книгата на Бренън въвлича читателя в мъглива викторианска Англия, задимена от парни двигатели, стиймпънк елементи и необуздани крадци на души. Повече на https://irinapenevawritings.wordpress…

 


Попадение: „Нощният цирк“ от Ерин Моргънстър

The Night CircusThe Night Circus by Erin Morgenstern
My rating: 5 of 5 stars

Препоръчвам я силно. Магическа, красива, книгата си играе с времето и съзнанието на читателя, а циркът е опасно приключение, което може да погълне живота ви и да ви превърне в безкрайна част от черно-бели палатки и мистични състезания.

 


Провал: „Вината в нашите звезди“ от Джон Грийн

The Fault in Our StarsThe Fault in Our Stars by John Green
My rating: 2 of 5 stars

Авторът не ми допада особено. Интересна и емоционална идея, но реализацията ме загуби.

 

 


Какви са вашите попадения и провали в четенето на книги, за които не знаете почти нищо? Колко често сте склонни да рискувате с тях?

2 thoughts on “Четене на сляпо – 3 попадения и 3 провала”

  1. Толкова се радвам, че си харесала моя любим Пиърс. Където го видя и се превъзнасям хе хе. Надявам се да продължиш със серията скоро и съм сигурна, че няма да съжаляваш. Ще се оглеждам и за мнение

    1. Всъщност преди два дни дочетох трета книга. А още началото на годината и първите две книги. Тук писах за първата, защото тя ми беше непознатият избор, хаха 😀
      Вече пиша и няколко публикации за “Червен изгрев” и Пиърс, ще има за какво да си говорим със сигурност. Много страдам, че не много родни читатели му дадоха шанс. Поредицата е повече от добра.

Leave a Reply