Литературни изобретения, които ни се иска да бяха истински

Магията на книгите не е само в нещата, на които ни учат, но и в чудатите приумици и литературни изобретения, които авторите успяват да измислят. Днес реших да се позабавлявам като ви споделя любимите си чудати предмети от литературата, които би било толкова хубаво да можем да притежаваме.

Разбира се, истинското богатство не е в материалното. Понякога обаче би било полезно да имаме магическа пръчка или пък побираща всичко чанта. И полезно тук свободно може да се чете като ужасно забавно и основополагащо за така нужните и в реалността приключения.

Няма да включвам вече споменатите в статията Bookish Outfit of the Day, която можете да прочетете на линка.

* Хари Потър версия ще направя отделно – не се изненадвайте, че отсъства от тук, но просто има твърде много, които искам да спомена.


Литературни изобретения,

които ни се иска да бяха истински

 1. Магическа пръчка

Явно начало, знам. Но! Кой не иска да може да прави магии с магическа пръчка! Друг е въпросът какви биха били ограниченията с цел безопасност и сигурност… но пък бихме имали магически пръчки.

 1. Вавилонска рибка („Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс)

Автоматичен превод от и на всеки език в цялата галактика. Идеално за пътешественици. Минусът е, че се слага в едното ухо и чувството може да е малко неприятно, но в името на езиците това е малка пречка.

„— Вавилонската рибка — заговори Пътеводителят тихичко — е малка, жълта на цвят, прилича на плужек. Това е навярно най-странното същество в цялата Вселена. Храни се с енергия от мозъчни вълни, но не с получената от собствения й носител, а с тази от окръжаващите го. Тя абсорбира всички подсъзнателни мисловни вълни от околната мозъчна енергия и те й служат за храна. След това отделя в мозъка на своя носител телепатично междуклетъчно вещество, получено при сливането на съзнателните мисловни честоти с нервните сигнали, уловени от речевите центрове на мозъка, който ги издава. Практическият резултат от всичко това е, че ако си пъхнеш една Вавилонска рибка в ухото, веднага започваш да разбираш всичко, което ти се говори на всички възможни езици. Фактически речевите структури, които възприемате слухово, се декодират посредством мозъчно-вълновата матрица, внедрена в мозъка ви от вашата Вавилонска рибка.“

 1. Митрилова ризница (“Властелинът на пръстените” от Дж.Р.Р.Толкин)

Митрил е измислен метал, открит в писанията на Дж. Р. Р. Толкин. Описан е като наподобяващ сребро, но е по-силен и по-лек от стоманата. Задължителен момент за всеки уважаващ себе си книжен воин.

 1. Грави ботуши и Секач („Червен изгрев“ от Пиърс Браун)

Всъщност не знам дали секачът е добра идея, защото опасността да се порежа е реална. Но грави ботушите на Дароу изглеждат доста практични. Тежат 9кг единия, но кой не би искал ботуши, които преодоляват гравитацията?

А секачът… епично оръжие, но може би твърде опасно извън ръцете на Жътваря.

 1. Фойерверките на Гандалф (“Властелинът на пръстените” от Дж.Р.Р.Толкин)

Няма да казвам нищо. Четете.

Рояци бляскави пеперуди прелитаха сред дърветата; избликваха реки от пъстри пламъци и се превръщаха в орди, кораби с издути платна или летящи лебеди; развихри се червена гръмотевична буря с жълт дъжд; сред рева на атакуваща армия във въздуха излетяха безброй сребърни копия и паднаха в Рекичката, съскащи като разлютени змии. […] Светлините угаснаха. Издигна се огромен облак дим. Той се извиси като далечна планина с огнено сияние на върха. Изригнаха зелени и алени пламъци. От тях литна златисточервен дракон […]

 1. Шоколадовата фабрика на Уили Уонка (“Чарли и Шоколадовата фабрика” от Роалд Дал)

Защото река от шоколад, зала с ягодови десерти и умпа-лумпите не са нещо, което можем да си позволим да пропуснем.

 1. Летящо килимче

Готин начин да пътувате? Да. Опасност от падане? Да. Голяма. Това нетрадиционно превозно средство от „Хиляда и една нощ“ все пак би било ненадминато забавление по крайбрежието с морски бриз в косата… или пък когато прелети над цялото задръстване по пътя за работа и ви спести часовете чакане.

 1. Нощният цирк (от едноименната книга на Ерин Моргънстър)

Щях да напиша само часовника – истинско удоволствие за ума, по начина по който беше описан. Но като се замислих, целият нощен цирк би бил фантастично изживяване. С пътуващия влак и всички магически шатри, коя от коя по-фантастична и невъзможна.

 1. Марвин, параноичния андроид („Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс)

Не знам доколко Марвин би се радвал да съществува, но той е несъмнено твърде забавно творение, за да се лишим от компанията му. Все пак, както самият Адамс ни учи в Пътеводителя:

ЕНЦИКЛОПЕДИЯ ГАЛАКТИКА обяснява следното значение за робот: механичен уред, създаден, за да върши работа вместо човек. Отдел „Пласмент“ на Сириуската кибернетична корпорация представя робота като „вашето пластмасово другарче, с което ви е приятно да прекарвате времето си“.

 1. Казим (“Илумине” от Джей Кристоф и Ейми Кауфман)

Изкуствен интелект, който може да управлява дори и космически кораб – боен космически кораб при това. Толкова много възможности, толкова много… опасности за бъдещето на човечеството. Но какво да си говорим. Тази литературна „измислица“ може да се окаже и реалност някой ден, така че.


Кои са вашите любими литературни изобретения? Има ли нещо, което никога не бихте си пожелали да видите на живо от книга, която сте чели?

3 thoughts on “Литературни изобретения, които ни се иска да бяха истински”

 1. Страхотен пост! Моите любими книжни изобретения са:
  Вълшебен меч – химикал (“Пърси Джаксън”)
  Силмарил (очевидно “Силмарилион”)
  Светлинен меч (има и книги по “Междузвездни войни”, така че се брои)
  Кладенецът на възнесението (“Мъглороден”)
  Гардероб, водещ към Нарния
  И, естествено, почти всички изброени в поста.

  1. Благодаря ти!
   Повечето споменати от теб също влизат в моя списък.

Leave a Reply