12 сайта за читатели

Едно от любимите ми занимания за свободното време е да откривам нови неща. Било то книги, филми или сайтове, в които да си намирам любопитно и интересно съдържание. Разрових се по темата с интересни сайтове за читатели и реших да споделя 12 от любимите си открития с вас. Някои от тях вече се превърнаха в мои нови любими места за посещаване.

 1. Goodreads

Всеки по-активен читател онлайн вероятно е чувал за Goodreads, но за не малко хора сайтът все още звучи изненадващо и ново. Накратко, Goodreads служи като ваш електронен читателски дневник с множество възможности да контактувате с други читатели и да събирате любимите си автори, заглавия, цитати и прочее в удобно и уютно онлайн пространство. Goodreads дава чудесни възможности и се развива с всяка година, отскоро дори въведе опция за препрочитане на книги, чийто прогрес и брой вече се отброява наравно с прочита на нови книги. Ценно и приятно място, което всеки книголюбител си заслужава да посети поне веднъж.


 1. Book Cover Archive

Красива колекция от чуждестранни корици за ценители на книгите. Сайтът представя не само интригуваща галерия, но и връзки към дизайнери на корици, както и спомагателни външни връзки към сайтове с по-богата информация за дизайн на книга. Филтрация на съдържанието може да се прави по дизайнер, автор и заглавие. Истинска галерия за корици на книги.


 1. Opening the Book

Изберете 4 филтъра от зададения списък, задайте настройки на базата на тези филтри и оставете сайта да изчисли списък от книги, които ви препоръчва на базата на зададените критерии. В допълнение с това, в сайта има интересни списъци с книги, които могат да послужат за намиране на следващото четиво или пък напълно ново заглавие и автор.

 


 1. Book Finder

BookFinder, работещ от 1997 г., улеснява намирането на всяка книга на най-добрата цена. Независимо дали искате най-евтиното копие или конкретно издание, с BookFinder помага да търсите в цял спектър от изисквания и предпочитания, за да намерите точно това, което ви трябва. Сайтът работи с инвентаризациите на над 100 000 книжни разпространители по цял свят, като дава на потребителите си достъп до милиони книги по съвсем лесен и достъпен начин. Разбира се, ако сте в западна държава, вероятно сайтът ще е по-полезен за вас, отколкото в България, но е интересна спирка за книголюбители въпреки всичко.

Търсенето може да се модифицира с много опции, някои от които включват търсене на оригинални издания, година на публикуване, първи издания, подписани издания, твърди корици и прочее. Повечето настройки се появяват след бутона „Show more options“.


 1. Google Books

Google е най-популярната търсачка в мрежата, но много хора не осъзнават пълната степен на това, което могат да направят с нея. Можете да използвате Google Търсене на книги, за да направите много неща: да намерите книга, която ви интересува, да търсите в текста на книга, да изтеглите книга, да преглеждате текстове за справки, дори да създадете своя собствена Google Библиотека на любимите си книги.


 1. ReadPrint

По своему алтернатива на Goodreads с няколко интересни разлики, за които си струва да дадете шанс и да посетите ReadPrint. Сайтът съдържа хиляди от безплатни електронни книги, възможност да отбелязвате какво сте прочели и какво искате да прочетете, да участвате в онлайн клубове и групи, да получавате и давате препоръки, цитати и множество автори, както и да се възползвате от голямо разнообразие напълно безплатни и легални англоезични издания.

Сайтът е включен в Топ 50 най-добре уебсайта на TIME Magazine.


 1. Project Gutenberg

Проект Гутенберг (на английски: Project Gutenberg) е най-старата електронна библиотека. Основана е през 1971 година в Университета на Илинойс от Майкъл Харт, изобретателят на електронната книга. Библиотеката съществува благодарение на доброволен труд по дигитализиране, архивиране и разпространение на произведения на културата от цял свят. По-голямата част от съдържанието са пълните текстове на книги, които са обществено достояние. Проектът се стреми да ги направи максимално достъпни, дълготрайни и в свободен формат, така че да могат да се ползват на всеки компютър.

Проектът Gutenberg предлага над 56 000 безплатни електронни книги. В архивите на проекта ще намерите великата литература в света, особено по-старите произведения, за които лицензът за авторски права е изтекъл. С помощта на доброволци, проект Гутенберг ги дигитализира и прави напълно достъпни по цял свят.

Сайтът е напълно безплатен, но приема дарения, както и помощ при намиране на грешки, изпращане на текстове и запис на аудио книги.


 1. BookBub

Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате за тази безплатна услуга и тя автоматично ще ви изпраща имейл всеки ден, в който ще се показват безплатни или изключително намалени книги от интернет. Много инди автори използват BookBub, за да започнат, така че сайтът е чудесно решение, ако търсите нещо ново. Но Random House веднъж също са решили да пуснат безплатно „Шифърът на Леонардо“. Така че може да попаднете на неочаквано ценни заглавия.


 1. Literary Hub

Приятен и интересен начин да получавате най-интересните новини от литературния свят. „Literary Hub“ се самоописва като „надежден и ежедневен източник на всички новини, идеи и богатство на съвременния литературен живот […] сайт, на който читателите могат да разчитат за интелигентни, ангажиращи и забавни текстове за всички книги.“ Сайтът и неговия бюлетин обхващат най-новите литературни събития и новини – така че това е едно чудесно решение как да бъдете винаги информирани за последните новини от света на книгите.


 1. Page Turner by The New Yorker

Ню Йоркър е популярно американско списание за репортажи, коментари, есета, критика, проза, сатира, карикатури и поезия. Въпреки че изданието се концентрира върху идеята да отразява културния живот на града Ню Йорк, то има широка аудитория извън Ню Йорк и дори извън Съединените американски щати. Страницата Page Turner е създадена като продължение на една от инициативите на списанието през 2012. Като нейната основна цел да предлага обсъждане на книгите, на които според редакторите не се обръща достатъчно внимание, както и тези, на които се обръща особено много внимание. Есетата, публикувани в страницата, са на критици и известни личности, и предлагат интересен професионален поглед на света на литературата. Засягани са тези като технологията и читателския живот, препоръки и теории. Ежедневната база на страницата на есетата, както и предлагането на книги и теми за широк публичен коментар.


 1. Europeana

Europeana Collections предлага достъп до повече от 50 милиона дигитализирани произведения на изкуството в сферата на литературата, музиката, изобразителното изкуство и други. Официално създаден като сайт на ЕС, сайтът разполага и с усъвършенствани инструменти за търсене и филтриране, които да ви помогнат да намерите това, което търсите. Сайтът предлага достъп до специално създадени тематични колекции за изкуство, мода, музика, фотография и Първата световна война с достъп до галерии, блогове и изложби които да информират и вдъхновяват. Както сами описват себе си: „Нашата цел е да осигурим по-лесен достъп и използване на европейското културно наследство за работа, обучение или удоволствие.

 


 1. The Neglected Books Page

Ако търсите заглавия, които са били позабравени от публиката и критиката, това е вашето място. Сайтът специализира в текстове за книги, които са се „загубили“ сред промените на настроенията, времената и тенденциите, както при издатели и критика, така и в читателските интереси. Книгите в сайта включват недооценени, позабравени и неглижирани книги – откъси, ревюта, корици и прочее.

2 thoughts on “12 сайта за читатели”

 1. Целият пост беше много интересен за мен!Благодаря xx Сега ще има цяла нощ да се ровя 🙂

Leave a Reply