The Aesthetically Pleasing Book Tag

Не съди книгата по корицата е израз, в който често се замислям, основно защото ми се случва да се изкушавам от красивата и вдъхновяваща корица и то доста често.

Понякога заглавието и добрата корица ме убеждават да прочета книга повече отколкото анотация. И то основно защото напоследък забелязвам как анотацията често се оказва изкривен разказ на най-слабо залегнатите елементи, доста често примерно в съвременния so called young adult. При другите жанрове сякаш не се забелязва толкова, затова и купуването по корица и общо начално впечатление, все ми се случва в този жанр.

И засега съм доволна от себе си, дори доста. 


  1. Любима цветова комбинация на корица

Със зачитането на този книжен таг, знаех какъв ще е отговорът на този въпрос. „Мъртвите сибирски полета“, том 1 и том 2, са нетрадиционно пастелни издания. Много е приятно да има такова красиво разнообарзие в пастелната гама, на фона на всички иначе по-наситени и ярки цветове, които се използват. Аз съм в пастелно настроение вече дълго… дълго време.

  1. Любима типография/шрифт на корица

„Удивителната и изключителна история на Мирър и Голиат“ се отличава със страхотна корица по принцип, но подборът на шрифтове и комбинацията им с всички елементи от цялостната визия е точно на място. Ако се загледате в корицата, ще ви се стори свръх много, но когато пуснете детайлите да се слеят в пълна картина, виждате истинското очарование.

  1. Любима опростена корица

Поне през последната година, не съм имала възможността да купя твърде много книги с опростена корица. Вероятно и поради естеството на жанровете, които чета – в жанровото оформление също си има традиции все пак. Единственото изключение се отнася до книгите с твърда кора, които имат външна и вътрешна корица, но тях няма да включвам тук.

Това настрана. За рождения си ден получих това красиво издание на „Малкия принц“ и смятам да посоча него като любима опростена корица. Красиво, чисто и прекрасно за специалния ми рафт с избрани заглавия.

Тук също мога да добавя „Нивганощ“. Механичният гарван на корицата е страхотен – детайлът пълни окото с удоволствие.

  1. Любима илюстрация на карта

„Четирите цвята на магията“ ще бъде спомената тук, макар че има някои доста по-епични заглавия, които трябва да бъдат споменати. Тъй като обаче те винаги са моят любим отговор, ще използвам момента да разнообразя.

Сама по себе си книгата няма карта в началото, както е обичайно, но всяка част от нея започва с различно парче от картата на един от четирите облика на Лондон. Много впечатляващо.

  1. Любима вътрешна корица

Без колебание ще кажа „Часът на чудовището“, не поради друга причина, но поради защото от момента, когато видях вътрешната корица, се влюбих в нея. Усещането за книгата сякаш се промени с нея и като цяло четох без външното облекло. Външната корица също е чудесна, но вътрешната е много впечатляваща.

  1. Любима задна корица

„Малкият принц“, панорамна книга, от издателство „Книгомания“… отново. Различна от традиционната, разбира се и поради явни причини като липсата на нужда от резюме. Красив и елегантен избор, който освежава традиционния тип задна корица.

  1. Любими илюстрации

Като се замисля, се досещам за илюстровани книги, които обаче все още не съм разглеждала цялостно. „Хари Потър“ например. Така и така не съм взела решението дали да се сдобия с илюстрованите издания, ще имам предпразнично да си мисля.

Затова ще се върна към нещо, които вече споменах – „Часът на чудовището“. Книгата е цялостно красива, така че ще използвам момента и да я препоръчам на всеки, който все още не я е чел. Илюстрациите само добавят към усещането на разказа за пълноценно изживяване.

  1. Любимо оформление на гръб на книга

Трудно е да помня и гръбчетата на кориците, наистина.

Но пък имам по-скоро любим тип оформление на гръб – и ще дам поощрително поздравление на всички гръбчета, които свързват предна и задна корица в една красива илюстрация. Това или плътен, едноцветен фон със заглавие и автор. Малките неща в живота, които правят библиотеката ни толкова по-подредена.

Добре де, разгледах си библиотеката и ще добавя – „Жената жерав“ на Патрик Нес. Цялостното оформление на книгата заслужава да се спомене в повече от една категория тук. Истинско удоволствие е да я гледаш; още по-голямо – да я четеш.

  1. Почетни споменавания

„Бъдеще“ – красиво, макар и мрачно съдържание, със също така въздействаща корица

Книгите от поредицата на Пиърс Браун – „Червен изгрев“, „Златен син“ и „Утринна звезда“ – голяма роля да реша да започна да чета книгите изиграха именно кориците

Двете нови издания на Хари Потър – по пиесата и филма – имат чудесни, детайлни корици. Харесват ми.

 


Какво очаквам с нетърпение?

„Отвъдземя“ на Техере Мафи – очаквам ужасно много тази книга още откакто излезе на английски език с изумително красива корица. Английският вариант винаги ще остане моят вариант, но българският еквивалент е красив и идеално пастелен.


Това бяха моите корици… поне от изминалата година. Като загледам основните си отговори, обичам или пастелно, или черно като доминантен елемент, но съм доволна от избора си. Дълго зяпах рафтовете с книгите от тази година и се позачудих какво да избера, но в крайна сметка ето това е.

Някои книги с красиви корици просто не съм купила. А други някак пропаднаха в онази пространствена празнина: харесва ми… но не достатъчно (исках, но нямах желание?)


Кои са вашите любими корици от 2017? А има ли корици, които са ви разочаровали? Както една корица може да накара читател да прочете книгата, така и може да го откаже. Със сигурност на всеки се е случвало. Споделете какви са книжно-коричните ви вълнения в коментарите.


* Въведох малки промени в точките по тага по свое усмотрение


Харесвате статията? Защо тогава не се отбиете да натиснете Like бутона на публикацията и страницата ми във Facebook и не станете последовател на Instagram страницата ми за свежи снимки от читателския живот.

Leave a Reply