Поредици, които не планирам да продължа

В тази публикация ще си говорим за книги, които съм чела през последните години и които се явяват начало на поредица. За разлика от „Порeдици, които планирам да завърша“, в тази публикация ще коментирам кои поредици не планирам да продължа да чета и защо.

Ще забележите, че в повечето случаи дори не става дума за безинтересен сюжет или лоша книга, а за проблеми свързани с превода, автора и прочее.


„Въглен в пепелта“  от Сабаа Тахир

Проблемът с „Въглен в пепелта“ е доста прост – поредицата няма да бъде продължена на български език. Това не е проблем, чета изцяло на английск ипоредицата „Shades of Magic“, но разликата между двете е, че едната започнах на български и се очаква да довърша на английски, а другата чета изцяло на английски. А вярвайте ми смяната на езици при четенето на поредици е трудно и обичайно оставя хммм? моменти.

Има обаче и друг елемент в тази поредица. Първата книга ми хареса много и не съм сигурна искам ли да рискувам да разваля това първо впечатление. Защото това се случва твърде често напоследък – добра първа книга и изсмукани от пръстите продължения.

Книга 2 от “Удивителната и изключителна приказка за Мирър и Голиат” от Ишбел Бий

Което не е името на поредицата. Но тъй като поредицата реално няма име, ще използвам книга първа като препратка. Книга 2 или „The Contrary Taleof the Butterfly Girl“ е в същия свят като „Мирър и Голиат“ и разказва историята на Джон Лъвхарт. Това е всичко общо, което имат двете книги помежду си всъщност.

Имам две основни причини да не продължа с втората книга, която иначе е логично да бъде дочетена – първата беше кратка, забавна за четене и пълна с моменти на еха! и наистина ли? Остава проблемът, че мотивът еха! или т.нар. „шок фактор“ работи само веднъж. След това трябва нещо ново и се съмнявам дали ще го намеря във втората книга на Ишбел Бий.

Разбира се, това е само съмнение, което трябва да бъде подложено на тест, за да имам отговор. Проблемът е, че и тази книга няма да видим на български, а както с „Въглен в пепелта“, аз съм чела книга първа на български и преходът между двете би бил много странен. Не невъзможен обаче, тъй като книга първа ми хареса и ме забавлява твърде.

Така че засега ще почакам да видя какво ще се случи с българското издание, а в един момент може и пак да се срещна с Джон Лъвхарт по страниците на Ишбел Бий.

„Реликвите на смъртните“ от Касандра Клеър

Аз съм малцинство що се отнася до харесване на YA автори. Традиционно харесвам тези, които масово не са популярни, и обратно. К. Клеър е подобен случай, макар да не мога да кажа, че не я харесвам като автор. Наративът ѝ е приятен, но героите ѝ идват една идея твърде тинейджърски за моя вкус. YA като цяло е жанр, с който се разбирам трудно.

От там идва и проблемът с тази поредица. Светът е много интересен, но за жалост главните герои са толкова отблъскващи, че намирам за трудно да чета книгите.

Не изключвам абсолютно да продължа, с която и да било поредица от този списък. Аз съм читател, който чете основно според настроението си, така че не мога да знам, че в един момент няма да кажа започвам тази книга сега и съвсем да загърбя защо съм я избягвала досега.

Въпросът е, че за прочита на тези книги, трябва да стигна до момента, описан горе, иначе шансът им не е голям.


Има ли поредици, които вие смятате да не довършите? Или винаги довършвате поредица, независимо дали ви харесва или не? Какво е вашето мнение по темата?


Харесвате статията? Защо тогава не се отбиете да натиснете Like бутона на публикацията и страницата ми във Facebook и не станете последовател на Instagram страницата ми за свежи снимки от читателския живот.

5 thoughts on “Поредици, които не планирам да продължа

  1. На същото мнение съм по отношение на поредицата Реликвите на смъртните. Просто К.Клеър така и не се нареди след любимите ми авторки , въпреки че харесвам поредицата Адските устройства. Друга поредица която надали ще завърша е Полулош на С- Грийн.

    1. “Адски устройства” е нещо, което започнах преди повече от две години, да не кажа и три, може би. Смяташ ли, че си заслужа да се дочете? Имам позитивни спомени, но вероятно ще трябва да препрочета отново книга първа.

  2. Относно Mirror and Goliath, когато отидеш в гудрийлюд, заглавието на поредицата е изписано- (The Peculiar Adventures of John Loveheart). А за вьглена- на мен лично не ми хареса XD

    1. Хм, да, видях сега. Може би е нещо ново или нещо, което не съм забелязала преди. Самата Ишбел Бий казваше някъде в интервю, че в началото той е бил само второстепенен герой, който е трябвало да бъде убит, но с времето става неин любимец. Мерси за информацията, стана ми любопитно да поровя какво се случва там. Книгите са прекрасно странни и ако има някакво развитие, ще помисля над решението си 😀
      “Въглен в пепелта” на мен ми хареса, но не знам дали искам да продължавам. Понякога просто искам единични издания, не всичко трябва да е в поредица.

Leave a Reply