Коледна литературна екскурзия

По-рано тази година в успелите.бг публикуваха статията ми за (Не)традиционните литературни екскурзии. Отдавна планирам да продължа идеята и то конкретно покрай Коледните и Новогодишни празници. Какви дестинации съм ви подготвила само! Стягайте багажа и хайде на път!

В продължението на литературните пътешествания, заедно ще поемем на коледни приключения и колко тематично, именно в края на годината. Макар самата аз да намирам малко досадно как през декември всички ще говорят за Коледа, и аз ще говоря за Коледа, не за друго, а защото празниците са за щастие и това е моята малка доза щастие за вас.


Офисно коледно парти в Средната земя

Понеже е време за редовното предновогодишно излизане с колегите

Златни гирлянди, съкровища и огнедишащ дракон вместо камина. Какво по-хубаво от коледно парти в недрата на Еребор или иначе казано Самотната планина. Смог със сигурност би бил чудесен домакин с уговорката, че никой не докосва съкровището му. Уютът е гарантиран поради присъствието на дракон, следователно огън, следователно пазете се да не си опърлите веждите все пак. Блясъкът на планини от златно съкровище пък със сигурност свети по-ярко дори от елхата на най-запалените по коледна украса.

(да, пак пиша нещо за Толкин, мога да напиша N на брой такива статии с различни заглавия и още нещо от света на Толкин винаги ще може да бъде споменато, допълнително – аз няма да се уморя  да го споменавам)

Холограмно тропическо парти далече в БЪДЕЩЕто

Далече от студените зими на родния климат, има вариант, в който да прекарате Коледа на топло и под ярките светлини на холограмен екран с холограмна камина и елха. По високите етажи на Бъдещето има каквото си пожелаете, а дори няма да се налага да се терзаете твърде много за каквото и да било. Нищо от това няма да бъде истинско, то отдавна е забравено по високите етажи, а за онези, които са чували истории от ниските етажи, по-добре никога да не разбирате, още повече пък да срещате.

Звездно пиршество в Двора на Нощта

Звездно и пищно празненство ви очаква в Двора на Нощта, един от седемте Двора в Притиан. Ще бъдеще посрещнати от учтивия си домакин Рисанд, велик господар на Двора на нощта. Препоръчваме ви дълбоко да внимавате обаче, тъй като има опасност да попаднете на грешното място в грешния момент, затова обръщайте внимание да присъствате в уречения час в Двора на мечтите, тъй като забавленията в Двора на кошмарите могат да се окажат застрашаващи вашата безопасност.

* Поради магическата защита около Двора на мечтите, на посетителите дълбоко се препоръчва да носят своите покани

Новогодишен полет с хипогриф (на собствена отговорност)

Нашите редовни клиенти вече добре познават пищните празненства в Голямата зала, но когато левитиращите свещи и мек сняг не са вече по вкуса ви или търсите разнообразно празнично преживяване, отдел “Регулация и контрол на магически същества” към Министерството на магията одобри изцяло нова и вълнуваща атракция: Полет с хипотриф!

Насладете се на панорамна разходка около великолепието на Хогуортс и околности, изживейте вълнуващо и традиционно напълно забранено и много опасно новогодишно забавление и то на напълно разумната цена от 40 галеона.

Под ръководството на Рубиъс Хагрид.

След полета, оцелелите гости са поканени на отворен бар с греяна медовина, бирен шейк и тиквено шампанско.

Новогодишен нощен круиз по река „Треска“

Ще се потопите в бурните речни вълнения и празненства в пищната главна каюта сред огледала и сребро под отдаденото ръковоство на капитан Марш и вечната красота на капитан Йорк. Параходът „Трескав блян“ е познат по цялото поречие чак до Сейнт Луис, най-бързият и красив параход, порил водите. С гарантирано добра кухня и опасност от полунощно обезкървяване.

(Потапянето не се препоръчва в буквален смисъл поради бурните речни води. Организаторът не може да гарантира оцеляването на пътниците в случай на падане зад борда или среща с гости със слабост пред алената жажда. Организаторите препоръчват обмислено резервиране на места на парахода в случай на речно заледяване.)

Коледна разходка през минало-настояще-бъдеще празненство с (ограничено) финансиране от Ебенизър Скрудж

Изживейте Коледа както винани преди и никога досега. С гарантирано пътешествие с духа на минало, настояще и бъдеще, и допустими разходи за аранжирана украса и кухня. Има само няколко правила, които трябва да спазвате:

*Носете топъл шал или кожух. Скрудж разрешава да се пали толкова малък огън, че той по-скоро изглежда като един-единствен въглен.

*Не пожелавайте „Весела Коледа“ твърде шумно. Всеки идиот, който се мотае наоколо и поздравява с „Весела Коледа!“, ще трябва да бъде сварен в собствения му коледен пудинг и да бъде погребан със стрък зеленика, забита в сърцето му. Сурови, но истински цитати от устата на Скрудж.

Разбира се, обаче дори Скрудж накрая ще празнува Коледа както подобава, с изпълнено от съчувствие, милост, доброта и веселие сърце.

* В статията са използвани цитати от превода на „Коледна песен“ (Чарлз Дикенс) на Екатерина Латева

Leave a Reply