Подарък за читател? Мисията възможна

В края на годината идва това време, когато не малко хора се замислят какви подаръци да направят на своите близки. Това понякога е твърде лесно, друг път – твърде трудно. Когато аз се замислих какви подаръци ще направя аз тази година, неизбежно и читателски подаръци бяха забъркани в плана. Споделям ви някои от мислите и идеите си по тази тема.

Няма да правя списък с кнги за подарък, има доста такива онлайн. Ще споделя с вас линк към статията на Goodreads: A Very Bookish Christmas. Където автори препоръчват заглавия в различни категории.

Също поглед назад към статията ми по тази тема от 2016. – 5 идеи за книжен коледен подарък

Още? Още. Моят списък с празнични занимания за почивните дни  от далечната 2013 г. досега не се е променил особено. Четете тук.


 Игра на сигурно – подарете ваучер за книжарница

Тази идея дава свобода на вашия читател да изберете каквото пожелае. По този начин елиминирате шанса да купите нещо, което читателят вече е чел или има, или пък по някаква причина не иска (грешен жанр, автор, сюжет). Какви са минусите? Не е най-креативният подарък, за който може да се сетите, но е практичен подарък, а практичните решения са винаги добра идея и дори не искам да чувам спор по въпроса.


Бъдете изобретателни – читателски аксесоар

Красивото облекло за книга е като елегантен часовник на ръката на читател. Възползвайте се от малките удоволствия на новата мода за ръчна изработка и можете да намерите страхотни подаръци за книголюбители. Списъкът не е кратък – облекло за книга, книгоделител (моят фаворит: метален книгоделител с 50 класически заглавия, които всеки трябва да прочете), поставка за книга по време на четене, подпора за книги (има страхотни варианти, които служат и за чудесен домашен декор).


Планирайте времето си  – планер или модерната версия на добрия стар читателски дневник

Помогнете на читателя си да организира дневните си навици като му подарите красив планер. В него може да записвате мисли и впечатления, да планирате и да водите подробен списък на интереси и задачи. Практично, красиво и спомагателно организацията на ежедневието. Напоследък продават и много красиви стикери, картични и други видове украса, които да добавите в планер.


Монетата има две страни – книжният подарък не винаги е книга

Понякога е идеалното малко нещо, вдъхновено от книга – свещ, калъфка за възглавница, ключодържател или буквално каквото друго и да се сетите. А чудесното е, че се продават подобни неща като и в нишовите магазинчета и книжарници, така и онлайн, а персонализираните поръчки не са нещо ново. Споменавайки обаче онлайн, ще ви напомня да мислите и за времето за доставка, което винаги е фактор.


Книгата е новото черно – бижу или аксесоар от книга

Знаете какво обича вашият читател? Автор, заглавие, цяла поредица или свят. Тогава едно от добрите предложения, с които да накарате книжният дракон да се зарадва, е ръчно изработено бижу или друг виг аксесоар (шал, чанта, тениска, значка и прочее – например, сайт като Litographs). Ако пък сте сръчни и със свободно време на разположение, защо да не изработите и нещо сами.


Бъдете добри – вземете участие в инициатива заедно

„Детството е приказно с книжка в ръка“

От сайта на УНИЦЕФ: „[…]инициатива в подкрепа на ранното детско четене – „Детството е приказно с книжка в ръка”, чиято цел е да събере 5000 детски книжки за деца на възраст от 1 до 7 години.

Всички желаещи могат да се включат в каузата и да дарят нови или употребявани книжки от личната си библиотека в магазините на Orange Center до 31 декември 2017 г. Даряването на книжки по никакъв начин не е обвързано със закупуване на продукт. Всеки клиент на Orange може да закупи и дари нова книжка.

Съвместната кампания цели да осигури 5000 книжки за 35 детски градини и яслени групи от областите Шумен, Сливен, Монтана и София, част от проекта „Заедно от детската градина“ на МОН в партньорство с УНИЦЕФ.“

„Българската Коледа“

От сайта: „Българската Коледа“ има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и да подпомага лечението на деца. Децата, чието лечение се подпомага от „Българската Коледа“, се определят съвместно от Експертния съвет към „Българската Коледа“, както и от съорганизаторите на благотворителната инициатива.“

Leave a Reply