“Трескав блян” от Джордж Р.Р. Мартин

Пътувайте по река Треска на най-красивия, бърз и облян в кръв параход, който някога е съществувал – „Трескав блян“!

„Трескав блян“ разваказва историята на капитан Абнър Марш и срещата му с неочакван и мистериозен съдружник. Най-голямата любов на Марш са параходите, а когато Джошуа Йорк предлага да му осигури най-невероятния параход, който си представя Марш, нощта става малко по-тъмна, а слънцето – малко по-горещо.

Още от началото на романа, действието тече с умерени темпове, така че читателят да се почувства като у дома си в атмосферата на книгата. Не трябва да се стряскате от плавателната терминология, в първите глави всеки си мисли, че нищо няма да му стане ясно, но след като се минат основните понятия и термини, аз започнах да очаквам с вълнение какво още ще науча за корабите и плаването.

Разбира се, трябва да споменем, че Джордж Мартин остава Джордж Мартин и романът носи някак негов привкус. От развитието на героите и метаморфозата на техните образи, до детайлът и количество при описанието на пролятата кръв и безмилостните сюжетни решения. Макар това да е първият роман на Мартин, който изчитам, съм основно запозната с творчеството му по различни канали. Със сигурност, можем да кажем, че авторът се усещаше във всеки ред от книгата си.

С пътешествието по река Треска освен за корабоплаването, се зарадвах да науча и доста любопитни исторически факти. Много ме впечатлиха бележките под линия в книгата, обясненията, препратките и допълненията от преводача. Чудесно завършиха един добър роман. Както и преди съм казвала, обичам да научавам нови неща от книгите, които чета, и поне по три нови думи. „Трескав блян“ сякаш се яви в края на 2017 г., за да компенсира от книгите, в които това ми  липсваше тази година.

По път към финала ще спомена, че в книгата има намесени вампири, но не позволявайте това, което пише за книгата да ви оформя каквото и да било впечатление за нея. Книгата дава интересен и не досаден или изтъркан поглед над нещата. Всъщност на мен ми подейства освежаващо, тъй като изначално леко ме тревожеше дали ще ми хване интереса. Успя още от първите страници и задържа живия ми интерес до самия финал.

„Трескав блян“ от Джордж Р.Р. Мартин е вълнуващо, опасно приключение на палубите на красив параход в компанията на кръвожадна компания. Книга, която учи и обогатява. Силно препоръчвам.

 


“Трескав блян” в Goodreads

10 факта за 10 автора: Джордж Р.Р. Мартин

Четете други ревюта тук

 

Leave a Reply