10 факта за 10 автора: Сара Дж. Маас

Дълго време се чудех кой съвременен автор ще включа. Въртях се между много имена и Сара Дж. Маас надделя поради две основни причини – поредицата „Двор от рози и бодли“, която с интерес следя, ми се стори свежо попълнение в young adult жанра и ме забавлява достатъчно, за да стигнем до причина две – събуди интереса ми зад човека, написал книгите.

И по тази линия на мисълта, ето ни тук.


10 интересни факта за 10 автора

Сара Дж. Маас

  1. Родена в Ню Йорк, Сара Дж. Маас живее в Пенсилвания, със съпруга и кучето си
  2. Завършва универистетът Хамилтън с титла Magna Cum Laude със специалност Творческо писане и втора специалност Религиозни изследвания.
  3. „Стъкленият трон” започва като преразказ на Пепеляшка, „Двор от рози и бодли” е преразказ на „Красавицата и звяра”. Сара казва, че би искала да разработи и приказки като „Дивите лебеди”, която си представя, че може да се свърже с “малката русалка”, защото според нея темите и елементите на историите са сходни. Допълва, че също би имала да работи и със световен фолклор, като например руските легенди за жар-птица.
  4. Води блог в Tumblr, в който заедно с писателката Сюзан Денард, публикуват своя книга напълно безплатно за читателите си. Процесът по публикуването е бавен обаче, тъй като трябва да се съобразяват с договорите за книги, които са подписани, и този проект тече странично и напредва, само когато и двете имат възможност да работят по него. Прочетете книгата и повече за нея тук: http://thestarkillerscycle.tumblr.com/
  5. Първата книга от поредицата „Стъкленият трон” написва, когато е на 16 години. Тя качва първите глави на FictionPress, посестрин сайт на известния Fanfiction.net, по-късно историята става един от най-популярните на сайта със собствена малка фенбаза. Тя непрекъснато разширява историята си през следващите години, докато не сваля историята през декември 2008 г. с планове за публикуване. Днес поредицата вече е преведена над 35 езика.
  6. На среща с фенове в Лондон споделя, че е обсебена е от мускулите на американският актьор Хенри Кавил (последно появявал се в ролята на Супермен)
  7. 90% от вдъхновението ѝ, по нейни думи, идва от саундтраци на филмите на Дисни
  8. Разказва пред фенове как в гимназията е поддържала блог от типа на Gossip Girl, за поява в който всички популярни деца в училище са се състезавали
  9. За навиците си на писане казва, че буквално медитира на музика, за да влезе в главите на героите си. „Аз изобщо не съм актриса, но когато пиша, разигравам сцените над които работа. Имам огледало над бюрото си; гледам изражението си, докато пиша, и го описвам.” Когато работи върху „Стъкленият трон”, пише сцената по време на дуела, е била на пода в кабинета си, плачейки, слушайки музика, която съпровожда и вдъхновява тази сцена, за да почувства какво е усещането и какъв е ъгълът, под който се лежи на земята.
  10. Не само, че е запален фен на фантазията и научната фантастика, тя е и основателката и първият президент на клуба на Властелинът на пръстените в местната си гимназия. Освен това тя е огромен почитател и на поредицата Хари Потър – от издателя на която е публикувана и самата тя. „Хари Потър е донесъл толкова много в моя живот. Всичко, което някога се е случило, е, защото открих Хари Потър и започнах да пиша фенфикшън във FictionPress.”

Ревю на “Двор от рози и бодли”

Ревю на “Двор от мъгла и ярост”

Още интересни факти за любими автори? Четете статиите 10 факта за 10 автора тук.

Leave a Reply