10 факта за 10 автора: Дж. Р. Р. Толкин

Дж.Р.Р.Толкин е име, което винаги трябва да се помни и да се споменава. По различни причини можете да обичате Толкин и работата му. В тази статия съм събрала 10 факта, за да си напомним защо бащата на фентъзи жанра е достоен за почит не само като писател, но и като личност. С пожелания за хобитско удоволствие при четенето – 10 факта за 10 автора: Джон Роналд Руел Толкин.

Тази публикация излиза като знак на почит в седмицата преди 2 септември – денят на неговата смърт преди четиридесет и четири години. Също избрах именно това да е статията, която първо ще публикувам след преместването на блога – нещо много специално като начало.

Джон Толкин оставя богато творческо наследство. Както „Властелинът на пръстените“, така и „Хобит“ продават повече от 250 милиона копия. През 2009 г. списание „Форбс“ класира Толкин като петият най-печеливш починал автор. Той успяла дори да остави белега си върху „стария си работодател“ – Оксфордския английски речник – с няколко нови, негови думи, добавени към английския език. Една от тези думи е „хобит“. През 1999 г. клиентите на Amazon.com избират „Властелинът на пръстените“ като най-популярната книга на хилядолетието. Толкин е класиран и на 94-то място в списъка на най-великите британци.

И това е само сухата статистика.

Независимо дали сте почитатели на фентъзи жанра, Толкин е автор, който си струва да познавате и то далеч отвъд основните фактори като богатството на света, който създава, героите, езиците, лексиката в текстовте му. Малко ми се струва, каквото и да напиша, затова ще премина по краткия път към истинската същина на този текст – геният на Толкин.


10 факта за 10 автора: Джон Роналд Руел Толкин

Снимка: Джон Ронал Руел Толкин
Джон Ронал Руел Толкин
  1. Джон Роналд Руел Толкин е роден в Orange Free State, Южна Африка, на 3 януари 1892 г., но се премества в Англия на тригодишна възраст. Като дете хората го наричат Ронал. Животът му продължава до 2 септември 1973 г. в Оксфорд, Британия.
  2. Името Толкин идва от немски език. Самият Джон Толкин, който е очарован от езиците, казва, че фамилното име идва от немската дума tollkühn, което означава „глупаво“.
  3. От ранните си тийнейджърски години Толкин изобретява няколко свои езика. Куеня се превръща във важен аспект на езика в Средната земя. В едно писмо, публикувано в Observer през 1981 г., той пише: „Историите са създадени по-скоро, за да се осигури свят за езиците ми, отколкото обратното. За мен името идва първо и историята следва.
  4. Като млад студент в колежа Ексетър в Оксфордския университет, той прекарва първите си няколко години често в дълг, опитвайки се да се придържа към навиците на живот на по-богатите си състуденти. Толкин признава, че има голяма любов към бирата и разговорите в малките часове.
  5. През 1920 г. след като се завръща от войната, започва работа за Оксфодския английски речник. Задачата му включва немски думи с W.
  6. Като продължение на своите лингвистични изследвания, Толкин се присъединява към факултета на Университета в Лийдс през 1920 г. и няколко години по-късно става професор в Оксфордския университет. По време на работата си там той създава група за писатели, наречена The Inklings, която включва сред членовете си К.С.Луис и Оуен Барфийлд.
  7. Първият, така известен ред от Хобит е написан върху лист от изпит, който Толкин оценява. Той надрасква в единия ъгъл: „В една дупка в земята живееше хобит.
  8. Толкин обича да мисли, че „Властелинът на пръстените“ е написан така, сякаш е преведен на английски от westron (западняшни език) – общ език, говорен между елфи, хора, джуджета, хобити и дори орки.
  9. Първо е написан Силмарилионът, който обаче е публикуван чак след смъртта му и е преразглеждан в различни периоди през целия му живот. Той оставя значителна база непубликувани трудове, които по-късно са публикувани от сина му, Кристофър Толкин. Това включва Силмарилионът, Историята на Средната Земя и Недовършените приказки.
  10. Толкин и съпругата му Едит са били женени повече от 50 години. Тя почива през 1971 г. По спомени на техен внук, след нейната смърт, писателят страда от дълги периоди на тъга и самота. Толкин си отива само 21 месеца по-късно.

Като за финал, споделям линк към board в Pinterest, където се споделят някои от илюстрациите, които Толкин е правил към творбите си. Заслужава си да се види. Виж повече тук.

Още интересни факти за любими автори? Четете статиите 10 факта за 10 автора тук.

Leave a Reply