10 факта за 10 автора: Дж.К.Роулинг

На 31 юли 1965 г. надали някой е предполагал каква ще е съдбата на Джоан Ролинг, когато се ражда в Йейт, Глостършър. Самата тя не е предполагала каква ще е съдбата и на момчето магьосник, чиято история за пръв път създава не другаде, а в купето на влак. С него те споделят рожден ден на датата 31 юли и по този повод днес четем 10 интересни факта за Дж.К.Роулинг.

За мен беше напълно задължително да включа Роулинг в тези статии. Не само защото тя е вдъхновяваща и трябва да бъде давана за пример, на малки и големи. Благодарение на нейните книги цяло поколение имахме радостта да порастнем в свят на магия и да научим някои от най-ценните уроци на света през призмата на приключения и вълшебство. Поредицата за Хари Потър, както за много други, за мен беше пътеводител в детските години и до днес съм благодарна за тези седем книги, които ни научиха на толкова много.

Има толкова много и много интересни неща, които трябва да си кажем за Роулинг, вероятно ще продължа за пиша за нея и отново до края на годината. Засега това са 10 любопитни факта, които избрах за тази публикация, но обещавам ви, започнете ли да четете, за Роулинг и нейния свят има море от неща, които всеки фен иска да знае и винаги си струва да прочете. Така че моля ви, не спирайте до тук.

jk_2617100b

  1. Роулинг започва кариерата си като безработна и живееща от държавна издръжка, за да достигне статут на милионер само за пет години. Имала е трудно тинейджърство, коeто според нея „не е особено щастлив момент в живота ми“, тъй като майка ѝ е диагностицирана с множествена склероза, а отношенията с баща ѝ са обтегнати.
  2. Заема позицията Head Girl (ученик с обособени отговорности и задължения спрямо училището, престижна титла) в Wyedean School and College, завършва университета в Ексетър с бакалавър по френски и класика, след което работи като изследовател на „Амнести интернешънъл“.
  3. На закъснял влак от Манчестър до Лондон през 1990 г., Роулинг пише своите първоначални идеи по Хари Потър върху салфетка. Тя написва първата си книга, Хари Потър и Философския камък, на пишеща машина, често избирайки да пише в кафенета в Единбург, в компанията на дъщеря си Джесика, тогава още бебе.
  4. Неясният псевдоним на Роулинг, използващо инициалите JK, е предложен от издателите, за да се запази анонимна самоличността ѝ, поради страх, че една магьосническа история, написана от жена, може да е непопулярна сред читателите. „K“ идва от името на бабата на Роулинг, Kathleen, тъй като Роулинг няма презиме. В резултат на това Франческа Грей, почитател на поредицата за малкия магьосник, пише на Роулинг първото си фен писмо, в което се обръща към нея с: „Уважаеми господине…“
  5. Дванадесет издателски къщи отхвърлят оригиналните ръкописи на Хари Потър, но в крайна сметка малка издателска къща, Блумсбъри, дава шанс на идеята. Надали някой е предполага, че това ще стане най-продаваната поредица от книги в историята. Седмата и последна книга за Хари Потър, Хари Потър и Даровете на смъртта, счупва рекордите по продажби като най-бързо продаваната книга в историята.
  6. Литературният герой, който я вдъхновява най-много, е Джо Марч от „Малки жени“. Както самата Роулинг обяснява през The New York Times: „Трудно е да се каже какво означаваше тя за едно малко, обикновено момиче, също наречено Джо, което имаше горещ темперамент и голяма амбиция да бъде писател“.
  7. Роулинг е била запален читател като дете и основава характера на Хърмаяни Грейнджър на 11-годишното си аз. Макар и с по-необичайно име.
  8. В края на двайсетте си Роулинг е безработна самотна майка, която продължава живота си след развод. Тя е диагностицирана с клинична депресия. Едни от най-страшните същества в света на Хари Потър, дименторите, са създадени именно от това преживяване и по-късно се появяват в третата книга за Хари.
  9. Налага се да се дегизира, за да си купи сватбена рокля през 2001 г., когато се жени за д-р Нийл Мъри. „Просто исках да се омъжа за Нийл, без да се случват глупости“. Тя не разкрива каква дегизировка е използвала, „в случай, че трябва да я използвам отново“ допълва.
  10. Роулинг е първият милиардер, който отпада от списъка на милиардери на списание Forbes заради благотворителност. Тя казва: „Имаш морална отговорност, когато ти е дадено повече отколкото се нуждаеш.“

Още интересни факти за любими автори? Четете статиите 10 факта за 10 автора тук.

Leave a Reply