Как да подредим библиотеката си – 5 идеи за читатели

Библиотеката е важно и трудно за организиране място у дома. Особено ако имате твърде много книги и твърде малко пространство, в което да поберете всички тези страници и страници на приключения и вълнения. Добре организираната библиотека говори добре за читателя си, пък може да послужи и като чудесно вдъхновение за следващото ви четиво. Просто защото това правят библиотеките, освен че ни дават книги – вдъхновяват ни.

Понеже е лято и на всеки му се прави нещо интересно, но не всеки се радва на морска вода или планински въздух, ви предлагам нещо почти толкова забавно… или поне също толкова занимателно, за да не мислите за плажа.

Или казано на книжен език – 5 свежи идеи как да подредим библиотеката си в свой стил. Защото никога не е лош момент да подреждим всички тези книги, които продължават да се трупат и да се трупат, независимо на коя от двете камари – прочетени или за прочитане.

8214828fa38e6c1c3153f1e81c850f06

Ще започна с няколко прости съвета за стилизацията на библиотеката:

 1. Подредете книгите вертикално и хоризонтално, в смесени композиции
 2. Сложете колекция или любима поредица на показ
 3. Използвайте предмети от дома или книжни аксесоари за стилизиране
 4. Наслоявайте и използвайте цялото пространство
 5. Опитайте различни тематични подредби

Накратко минавам и през три логични и ефективни правила за процеса по подреждане на нашата библиотека:

 1. Подреждате книгите
 2. Добавяте големите детайли
 3. Добавяте малките детайли

Хубаво е да организирате така, че да е лесно за почистване. Книгите събират доста прах, който не е полезен нито за вас, нито за тях. Чиста и стилизирана библиотека ще ви кара да се усмихвате всеки път, когато я погледнете. И ще помогне много да организирате читателските си навици.

Три полезни инфографики по темата: 1 и 2 и 3


По същество! Изчетох доста статии, изгледах какви ли не снимки и предложения. Така избрах 5 от най-симпатичните идеи как да организираме библиотеката си. Освен тях, в интернет има много информация и като пясък на плажа, постоянно ще се появяват още и още, ако затърсите само веднъж.

chuttersnap-305163

 1. Жанрово

Това е подходяща идея за хора, които имат предпочитания към разнообразна жанрова литература или за организация на семейната библиотека. Можете да подредите книгите си така, че винаги да знаете къде да търсите, особено когато ви се чете нещо ново и имате ясна идея в какъв свят ви се иска да попаднете. Когато става дума за книгите на повече от един човек у дома и всички имат различни читателски вкусове, жанровата подредба идва тъкмо на място, за да намери всеки своето място по рафтовете.

Щом подреждате, искате да избягате от хаоса, и тази схема за организация може да се окаже много полезна. Все пак няма голяма полза да намирате научни журнали, когато търсите детективски роман, или обратното.

 1. Азбучно

Тук вариантите са (поне) два:

*По автор

*По заглавие

Идеята е ясна и доста проста, а организацията в азбучен ред е подходяща за читатели, които имат големи библиотеки. Ако не четете определен набор от автори, а често купувате нови имена, ако не четете в строго определени жанрове, този метод е идеалният начин да следите всички книги, които имате, и да боравите с тях бързо и лесно.

Азбучната подредба ще ви помогне да запомните и книгите, които притежавате по автор или заглавие, за да не се получава дублиране при спонтанни покупки на нови четива.

Ако пък намирате нужда да организирате книгите си спрямо издателство, азбучният принцип е доста удобен модел.

210c35d537129c8b7b1dec063e928ec4

 1. Цветово

Много е модерно в Instagram и Pinterest да се споделят снимки на пастелни и стилизирани библиотеки. Основният елемент са едноцветни или много изчистени книжни корици, които следват сходна тоналност. Трудно приложима идея в определени жанрове (фентъзи в пастелно синьо? Хм?), но все пак очарователна, ако ще и само във визуален план.

Бонус качество на подобна организация на библиотеката е възможността да стилизиране всеки цветен рафт с тематични по цвят и нюанс аксесоари. Например, ако сте pro и имате сериозно количество едноцветни корици в библиотеката си пък, можете да подредите книгите във форми като дъга, знаме и прочее идейни комбинации за настроение.

Големият минус тук е, че макар визуално библиотеката ви да придобива страхотен вид, все пак остава объркването с намирането на нужното заглавие, ако не знаете със сигурност цветовата схема на корицата му.

 1. В поредица

Не малка част от изданията в някои жанрове се отличават с нещо едновременно чудесно и мъчително за читателите – издавани са в поредици. Ако по-голяма част от вашата библиотека се състои от поредици, това може би е идеалният начин да организирате заглавията си

Всеки друг вариант би бил твърде хаотичен, а подредбата по поредица ще създаде чудесно чувство за завършеност, особено с появата на нови книги… което пък ще бъде проблем само по себе си. Къде да добавим и тях?

Като съчетание, може да организирате поредиците си по ред на автор, заглавие или прочее, комбинация с някое от другите предложения в статията.

 1. Според читателските навици

Този вариант смесва два метода – първо, разделете книгите си на подбрани специфично за вас и вашите вкусове категории. Те по-късно ще се разпределят в прочетено, за четене, любими. Всяка главна категория има подразделение, което може да е азбучно, авторово, жанрово, поредично и прочее. Основната структура на библиотеката според личния ви вкус ще придаде на вашето книжно кътче у дома автентичност. Освен това ще ви помогне едновременно да въведете ред на всички тези книги и да се почувствате на място сред тях.

Тази идея е по-неудобна, когато подреждате библиотека с книгите на повече от един човек. Ако става дума за семейната библиотека, има различни креативни решения, които могат да се приложат за подредбата по читателски навик.

Подобна подредба е особено полезна и за организация на вашата за-четене колекция.


Това са само част от множеството варианти, по които да организирате и стилизирате библиотеката у дома. Подбрах основополагащите идеи, които винаги ще влязат в употреба и основните им качества и недостатъци, за да прецените добре кой вариант е вашият най-точен избор.

Приятно четене и подреждане!


Още интересни статии? Четете тук.

Leave a Reply