10 факта за 10 автора: Джордж Р.Р. Мартин

Понеделник вероятно не значи нищо за вас, ако не гледате Игра на тронове. Ако обаче сте фенове на сериала, днес е вашият ден!

Честит нов сезон на всички die-hard фенове, на всички, които просто харесват сериала…

И извинете на всички, които не искат да чуват нищо по темата. Вълната тепърва се надига и ви предстоят дълги седмици на реакции, теории, спекулации и вълнение.

По този повод реших да включа Джордж Р.Р. Мартин в поредицата 10 интересни факта за 10 автора. Все пак, Песен за огън и лед се появява на хартия дълго преди HBO да направи от романите на Мартин телевизионна история и печели заслужено внимание с гения на Мартин.

Като специален бонус, днешната статия ще бъде разделена на две х10 – веднъж за Мартин като писател per se и веднъж за Мартин като автора на Песен за огън и лед и непряк създател на Игра на тронове.

Приятно четене. Приятно гледане.

И дано любимите ни герои не умрат. Ха.


ДЖОРДЖ Р.Р. МАРТИН

CS 67 26th October 2010

 

 1. Роден Джордж Реймънд Мартин, добавя второто Р (за Ричард) на 13 години сред кръщенето си. Въпреки това, той сам казва, че повечето хора, които го познават днес, биха казали, че е по-скоро атеист.
 2. Той притежава независимо кино в Ню Мексико, наречено The Cinema Jean Cocteau. Купува го в Санта Фе, където живее, през 2010 г. След ремонти и подобрения, киното на Мартин отваря през 2013 г., и не само е място за самостоятелни филми, но и местно пространство, което подкрепя независими художници и писатели.
 3. Като дете Мартин е писал истории за митично царство, обитавано от неговите костенурки. Той държи костенурките в замък играчка и тъй като те често умират, Мартин започна да си представя, че те тайно заговорничат да се избият една друга.
 4. Той е огромен фен на Marvel и DC Comics като дете и става активен член на пре-интернет fandom-а, допринесъл за фензини и верижни писма. Едно от първите му публикации е фен писмо във Фантастична четворка №20.
 5. Отдадеността му към комиксите е дълбока: Мартин е първи на опашката за първата по рода си Нюйоркска комиксова конвенция през 1964 г. и получава значка #1 комикс-фен за отдадеността си. Той пази много от комиксите, които е събирал, и все още притежава първото издание на „The Amazing Spider-Man“ и „Фантастична четворка“, които според него (иронично) може да финансират пенсионирането му поради високата си колекционерска стойност.
 6. Джордж Р. Мартин е обучен журналист със степен от Northwestern University.
 7. Той също е експертен шахматист, което не би трябвало да е изненада за читателите на ASOIAF. Рано в писателската си кариера, той подсигурява доходите си като провежда местни шахматни турнири.
 8. Има едно оплакване относно Властелинът на пръстените: иска Гандалф да умре. „Никога не съм харесвал Гандалф Белия колкото Гандалф Сивия и никога не ми е харесвало това, че се връща,“ признава Мартин. „Мисля, че щеше да е още по-силна история, ако Толкин го беше оставил мъртъв.
 9. Мартин все още пише на компютър WordStar 4.0, който работи на операционна система DOS. Други автори, които използват същата система, включват Ан Райс, Робърт Дж. Сойер и Уилям Ф. Бъкли Младши
 10. Когато бившият мениджър на The Beastles Джордж Мартин умира през март 2016 г., феновете на ASOIAF изпадат в паника. Джордж Р.Р. Мартин трябва да пусне съобщение в блога си, за да уточни, че всъщност не е починал. Прочетете Not Dead Yet тук.

scumbag-george-r-r-martin-meme

 1. Мартин твърдо се противопоставя на фенфикшъните по Песен за огън и лед (ASOIAF), макар че когато е бил млад, той пише и дори печели награди за собствените си фенфикшъни по Marvel. Той твърди, че разликата между ранното му писане и фенфикшъните по Песен за огън и лед е, че той създава оригинални герои и сюжети. Можете да прочетете пълното му изказване тук.
 2. От друга страна, той рисува цялата карта на Вестерос за „около 30 минути“. Това може би не е изненадващо, когато разберете, че Вестерос е просто една прекрасна Великобритания с обърната отдолу Ирландия. Вижте тук.
 3. Поредицата Песен за огън и лед се основава главно на известнат от британската история Война на розите. По думите на Мартин: „Извличах от френската история, шотландската история и други неща, но в центъра на всичко това е Войната на розите. Аз имам Ланистър и Старк, а в реалния живот са били Ланкастър и Йорк.
 4. Стената в серията се основава Адриановият вал в Шотландия, която римляните са издигнали, за да задържат шотландците вън от Римската империя.
 5. Червената сватба е вдъхновена от истинския живот – за щастие, не от личния живот на Мартин. Подобно на много други части на ASOIAF, той използва вдъхновение от истинската история. Червената сватба е комбинация сблъсъците на две шотландски семейства.
 6. Според Reddit, най-използваната дума в серията ASOIAF е „Лорд“, която се появява 6861 пъти. Най-често писаното име на герой е Jon, което се появява 2904 пъти.
 7. Създателите на „Игра на тронове“ знаят как ще приключи Песен за огън и лед, но тъй като шоуто трябва да приключи преди Мартин да пусне A Dream of Spring, финалът на книгите и сериалът вероятно ще се различава (или поне на това се надяват читателите).
 8. Мартин казва, че има „хиляди страници“ от историята на Вестерос, която някой ден може да развие в spin-off серия.
 9. В разговор със Стивън Кинг от 2016 г. Джордж Р. Мартин задава известният въпрос: „Как, по дяволите, пишеш толкова много книги толкова бързо?“ Самият Мартин не е бърз писател, по своя собствена преценка, и често споменава автори с по-организирани писмени навици от самия него. Бавните му темпове на писане личат най-вече и от огромното очакване, с което феновете чакат издаването и на следващата книга от поредицата Песен за огън и лед.
 10. Мартин е оставил твърди указания, че ако нещо се случи с него преди края на поредицата, всичките му бележки и ръкописи трябва да бъдат унищожени, така че никой друг автор да не може да завърши историята вместо него.

Още интересни факти за любими автори? Четете статиите 10 факта за 10 автора тук.

One thought on “10 факта за 10 автора: Джордж Р.Р. Мартин”

Leave a Reply