10 факта за 10 автора: Артър Конан Дойл

В 10 факта за 10 автора ще ви разказвам по десет (явно) интересни факта за любими мои имена в литературата или просто автори, за които съм решила да чета повече и съответно ми е налична допълнителна информация. Фактите ще подбирам повече на база доколко на мен ми се струват интересни, но щом попадна на други подобни интересни текстове, ще оставям линковете за вас в края на статията, за да можете да прочетете повече.

Една случайна хрумка, която реших да разпиша. На кратко, ще се целя в това, което не можете да прочетете за автор от първа страница на Google (това е широко обещание, но предварително ще съм разгледала какво се предлага там и ще ви занимая с нещо различно).

Защо? Особено интересен автор, с живот толкова вълнуващ, колкото и творчеството му. Обичам Дойл, обичам Холмс и Уотсън. Вярвам ще е много интересно за всеки да се докосне до повече от извънредно интересния сър Артър Игнатиус Конан Дойл.

Тук ще представя съвсем малка част, от иначе твърде интересната му биография. Препоръчвам да зачетете повече!

Приятно четене!


СЪР АРТЪР ИГНАТИУС КОНАН ДОЙЛ

  1. Дойл изпитва истинска неприязън към историите на своя герой, Шерлок Холмс, и предпочита да се посвети на по-съществени занимания, като спиритуализма, който по-късно ще се окаже сюблим в края на живота на писателя. „Мисля за убий Холмс… да го завърща веднъж завинаги,“ споделя Дойл с майка си. „Отнема ума ми от по-важни въпроси.“
  2. Следва в Медицински факултет и заради високите такси се налага да работи като апкетар – работа, която намира за ужасно скучна. Още от дете Дойл мечтае за приключения като в книгите, които е чел и които са занимавали ума и въображението му. Търсената тръпка, той открива на китоловния кораб „Хоуп“, където сам споделя „става мъж“, живеейки на равно с моряците.
  3. Дойл е квалифициран доктор, но тъй като в неговия кабинет в Портсмут, Англия, не е посетен от нито един пациент, разполага с доста време да се отдаде на страстта си – писането.

  4. След като Дойл изпраща „Етюд в червено“, първата история за Холмс и Уотсън, на множество издатели, в крайна сметка тя е отпечатана благодарение на съпругата на един от многобройните редактори, която много харесала историята.
  5. Героят Шерлок Холмс се твърди да е базиран на няколко личности от живота на Дойл. При създаването му обаче, Дойл – с мисълта, че може да предложи нещо ново и вдъхновен от детектив Дюпен (от Едгар Алън По) – си задава въпроса какво може да добави от себе си и да надгради вече създадената от По основа на детективските романи. Съзнанието му отговаря с напомняне за неговия учител от Медицинския факултет Джо Бел, с който Холмс споделя забележителна визуална и поведенческа прилика.
  6. Дойл споделя голямо приятелство и голяма вражда с Худини. Разпрата помежду им се появява в лицето на спиритуализма, на който Дойл е върл привърженик, а Худини цели да изобличи измамата на спиритуализма не само пред света, но и пред Дойл.
  7. Освен че пише за детектив, Дойл се е изявявал като такъв и е използвал именно методите на Холмс. Особено интересна е била теорията му относно популярния сериен убиец, Джак Изкормвача. Според Дойл, убиецът е бил жена акушерка – човек, който лесно да печели доверието на други жени и свободна да може да се разхожда нацапан с кръв.

  8. Кандидатирал се е да влезе в британския парламент – два пъти! Първата му кандидатура е през 1900 г., втората – 1906 г. като част от юнионистите. Дойл получава добър брой гласове, но не успява да стане част от Парламента. През 1906 г. Дойл е победен от CM Brown от Либералите, който събира 3,028 гласа срещу 2,459 за Дойл.
  9. Макар творението на Дойл, Холмс, да е символ на логиката и разума, писателят е вярвал в магията и спиритуализма. Бил е от заклетите привърженици на измамата за Феите от Котингли. Снимка на малко момиче, които седи сред цветя с накацали феи. (По-късно се окзава, че снимката е просто детска шега и феите са кукли).
  10. Дойл е един от първите шофьори във Великобритания. Твърди се, че през 1911 г. е участвал в състезанието Принц Хенри, международен тур организиран от Принц Хенри от Прусия за състезание между британски и германски коли. Дойл участва с втората си съпруга, Джийн.

Ако искате да научите повече,

биография на Дойл аз все още не съм намерила по книжарниците, макар усилено да търся. В брой 6 от юли 2016 г. на списание In Globo е поместена страхотна статия за автора, така че ако е достъпно за поръчка онлайн – силно препоръчвам. Чудесно списание по принцип, както и преди съм споменавала. Ежемесечно го чета с интерес, но тази статия и до ден днешен е мой особен фаворит от публикациите им.

Това е по темата за Дойл, всъщност тук можех да напиша още… три пъти по толкова. Обичам Дойл и всичко, което е излязло изпод пръстите му. Геният му личи не само в творчеството, но и в живота му.

До следващия път и следващия автор! (Ако имате предложения за автори, ще се радвам да ги чуя!)

Още интересни факти за любими автори? Четете статиите 10 факта за 10 автора тук.

Leave a Reply