Какво бих прочела на децата си?

Имало едно време… една детска приказка, която всеки обичал да му четат и да чете, когато е бил дете. Може би това не е била популярна история с анимация на Дисни и лъскави страници. Може и е била случайна книжка, или пък стара фолклорна приказка. Почти всеки има онази любима приказка за геройства и щастливи приключения, която носи и до днес в сърцето си да му напомня за детството.

Детето в нас никога не пораства, казват и често пишат по статуси в социалните мрежи, но истината е, че не само детето в нас никога не пораства, самите ние отглеждаме и възпитаваме деца. По този повод реших да разпиша любимите си детски книги и приказки, които бих предала на своите децата. Много ще ми е любопитно да прочета и кои са вашите в коментарите.


„Пипи Дългото чорапче“

Тази книга ми четяха всяка вечер преди сън преди да се науча да чета и после разбира се, четях и аз. Очарователна история и страхотна детска книжка, която помня в детайли с илюстрациите ѝ и до днес.

„Мери Попинз“

Писала съм вече няколко пъти за книгата и за Памела Травърз. Като дете бях възхитена от идеята за Мери Попинз поради някаква причина и когато намерих книгата вкъщи, стара и с разпадащите се страници, я прочетох с двойно удоволствие.

„Красавицата и Звяра“

И до ден днешен историята за Красавицата и Звяра ме очарова. Гледала съм всеки филм по приказката, до който съм успяла да се добера, на какъвто и език да съм успяла да го открия. Разбира се, обичах приказката като дете съм я препрочитала неведнъж. В самата си основа идеята има нещо наистина странно, но се надявам това да не се окаже една от жертвите на свръхчувствителната публика.

„Жива вода“ (Братя Грим)

Всъщност дълго време търих оригинала, за да оставя линк тук, но не го открих. Все пак, от малка винаги много харесвах приказка и самата идея за живата вода звучи доста занимателно за ума.

„Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада“ от Ено Рауд

„Румцайс“ от Вацлав Чтвъртек

Други две много любими детски заглавия, които макар да са в задължителната литература в началното училище, са останали запечатани в ума ми като нещо по детски прекрасно.

Приказките на Братя Грим и Андерсен

Прекрасните стари книги с гръцка и българска митология

И всъщност мога да продължа да изреждам още и още. Няма да пиша повече за всички, защото ще станат твърде много, но детските приказки на Андерсен и Грим и до ден днешен са нещо мое много любимо и нещо, към което често обичам да се връщам. Митология и фолклор също обичам и до днес и доста често се обръщам към тези извори в творчески проекти и разработване на идеи.


„Анастасия“

Това е моят малък бонус момент, тъй като „Анастасия“ е само анимация. И да е разписвано в книжка, не съм чувала и до днес, и съм доста убедена, че не е. Интересното приказката идва от нейните исторически корени. С оглед историята на последният руски цар Николай ІІ стои въпросът – морално правилно ли е това да бъде превърнато в конспиративна детска приказка.


Това е от мен по темата. Но следва и още! През почивните дни идва и втора част с любимите ми книги от следващата възрастова група, когато нито си съвсем дете-дете, нито си особено пораснал.

Leave a Reply