10 интересни факта за кирилицата

Честит празник! Бъдете щастливи и грамотни!

Просто защото е хубаво на 24 май да си кажем по нещо интересно и да празнуваме буквите. С пожелание за граматически вярна употреба, правопис, пунктуация и приложение само в умерени количества и с полезни – за вас и другите – цели.


  1. От създаването си през ІХ век кирилицата се използва за азбуки на страни, концентрирани в Североизточна Европа и Евразия
  2. Повече от 260 милиона души в света използват кирилица, 224 милиона в Европа и около 60 милиона в Централна Азия
  3. Буквите А, Е, К, М, О, Т са идентични в кирилицата и латиницата
  4. Кирилицата става официална азбука на ЕС заедно с латиницата и гръцкия след присъединяването на България през 2007 г.
  5. Най-ранно засвидетелстван старобългарски текст с кирилица е надписът на чръгубиля Мостич, висш сановник при цар Симеон Велики и цар Петър
  6. Съвременната българска кирилица добива окончателния си вариант при правописната реформа от 1945 г., когато са премахнати буквите Ѣ (Е двойно) и Ѫ (голяма носовка)
  7. Използва се самостоятелно или като една от няколко азбуки на повече от 50 езика – български, руски, беларуски, казахски, киргизки, сръбски, таджикски, туркменски, узбекски, др.
  8. Най-ранната литература, написана на кирилица, е превод на части от Библията и различни църковни текстове
  9. В модерната кирилица българската азбука има 30 букви, руската – 32 (33 с мекия знак, който не е строго казано буква), сръбската – 30 букви и украинската 32 (33)
  10. Руската кирилица е адаптирана към много други езици с допълнителни букви

И кажете не на шльокавицата. Това, че пишете в интернет/в чата/където и да било, не ви дава извинение да пишете сякаш извършвате случайни удари върху клавиатурата.

Leave a Reply