Автори, които искам да чета повече

Goodreads е място, пълно не само с богат набор от предложения за нови книги за четене, но и пълно с вдъхновяващи идеи за писане. Обичам да ровя там от време на време, когато търся вдъхновение и то не само за блога, но и за прекарване на все по-кратките отрязъци от време, които да наричам „свободно време“. Така, ровейки, намерих тази чудесна идея.

Въпросът, който поставя днешната публикация, е кои са авторите – да кажем първите… няколко? по моментна важност и читателски интерес – от които искам да прочета повече.

В днешно време да четеш от нови автори е по-лесно от всякога. Колкото и високо продуктивни да са писателите и да издават по книга на година (във фентъзи и фантастика жанра пък имаме радостта и това да са книги с общи сюжетни линии, които ни позволяват да се връщаме в любимите си светове отново и отново), всяка година се появяват и още повече нови имена на пазара. Разнооразието е по-голямо от когато и да било. Все пак, намираме се на прага на технологична революция. Да навлезеш в бранш на изкуството, независимо кой, е изумително лесно стига да имаш електронно устройство и достъп до интернет. Ние всички сме в мрежата.

Ние всички сме мрежата.

И така разбирам, разглеждайки библиотеката си, че постоянно съм в допир с нови и нови имена, нови автори, нови книги, нови заглавия. Кои добри, кои не чак толкова. За някои автори дори не може да се намери повече от 2-3 изречения в интернет. Тогава идват и другите автори, онези, от които искам да прочете повече. Независимо дали са известни, или не. Кои са писателите, към които бих се върнала.

Отговорите си ще разделя в две генерални групи – съвременна и класическа литература. Защото има съвременни автори, които чета, и с удоволствие влизам в книжарницата, за да видя има ли нещо ново или нещо, което досега съм пропускала. Има и класици, които смятам, не съм имала възможността да опозная напълно и има твърде много да взема от творчеството им, за да спра там, където съм стигнала.

Ще останем с уговорката, че ще споделя само по трима автори от категория, тъй като не бих могла рационално да изброя всички, към чието творчество имам интерес – пълните списъци с „любими 5-10-15“ или закотвени „топ N най-добри“ винаги са ме отблъсквали с идеята си, затова и ще забележите, че рядко се спирам до общи числа и финални реплики. Ако темата ви провокира, ще се радвам много да поговорим повече в коментарите.

Защо именно точно тези „по три“ съм избрала? Защото това са автори, към чиито последващи заглавия планирам да се насоча в най-близко бъдеще. Всички останали, които ме чакат, вероятно ще срещнет тук в друга подобна публикация или рано или късно ще четете отзиви из блога.


samuel-zeller-106867.jpg

СЪВРЕМЕННА ЛИТЕРАТУРА

Брандън Сандерсън – от дълго време ми казват, че трябва да зачета Сандерсън и аз по някаква причина все отлагах, докато наскоро не захванах самостоятелните му книги. Сандерсън е онова, което, оказва се, съм търсила. Изключително приятен за мен автор, който чета много по-темпово и ритмично на фона на други интересни заглавия и автори. Темите, които засяга пък, са особено интересни и далеч от лесносмилаемата съвременна драма. Автор, който ще чета възможно най-скоро и във възможно най-много заглавия.

Патрик Нес – вълнуващ автор, който започнах с „Часът на чудовището“, останах очарована и от „Жената жерав“ и имам интерес да зачета и други негови заглавия, въпреки че още все още не съм решила с какво ще продължа.

Дмитрий Глуховски. „Бъдеще“ попадна в обичан от мен жанр на футуризма. Отдавна се колебая дали да пиша за книгата, но тя е особено интересен предмет на изследване. Глуховски е богат на образи автор, който представя интересен и сложен текст. Решила съм да чета „Метро“ и книгите са подредени на рафта вкъщи (макар и с новите корици серията ми да се разми, но ще го преживея) и ми се иска скоро да стигна и до тях.

joanna-kosinska-44214

КЛАСИСИЦИ

Дж. Р.Р. Толкин е натурално за мен начало, тъй като имам доста още за изчитане, а добрата литаратура не трябва да се пропуска. Периодично зачитам от списъка си с класически автори и заглавия и това е чудесно разнообразие между темпото и вида на литературата на ХХ и ХХІ век. Все пак Толкин е един от авторите, за които би било грехота да се спрем само до най-популярните заглавия и да забравим за цялата вселена отвъд тях.

Рей Бредбъри, макар да съм почти приключила с набелязаните заглавия, винаги има какво още да се прочете, а Бредбъри е автор, който чета с ужасна лекота.

Джон Стайнбек. Едно от любимите ми заглавия е „За мишките и хората“, а Стайнбек далеч не е интересен само с това свое произведение. Имам още няколко набелязани заглавия, освен прочетеното до тук.


Това са моите х3 автори от съвременната и класическа литература. Списъците далеч не приключват тук, има далеч по-сериозни автори, които искам да изчета в пълнота, а до момента съм стигнала едва от заветните книга-две. Но, знаете, има автори, чиито трудове не просто се четат, а те формират като човек и не е най-добрата идея да се насилваме там, където просто още не му е дошло времето.

One thought on “Автори, които искам да чета повече

  1. Обожавам последното изречение, въпреки че повечето хора понякога забравят този малък факт.
    Преди време започнах Стайбек и стилът му ми допадна, но определено тогава не бях готова да прочета цялата книга.
    Чудесен подбор на автори. Вече нямам търпение да видя, кое ще следващото тяхно произведение, което ще те очарова.

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Leave a Reply