Ревю: “Жената жерав” от Патрик Нес

Истината на живота и творението, разочарованието от сбъднатото желание и красотата на самотата, Патрик Нес пише за недоизказаното между страниците на книгите и за личните кътчета на душата, където понякога ни е страх да поглеждаме.

„Жената жерав“ от Патрик Нес прочетох по препоръка и неколкократно благодарих на Лора за красивото литературно изживяване, което си подарих като я послушах за тази книга. Тя описа книгата като „красива“ и след последната страница напълно разбирам изборът на именно тази дума. „Жената жерав“ е откровение на душата на героите, които по резюме могат да изглеждат далечни за читател, който не е преживял брак, развод, родителство, средна възраст. Но не оставяйте монопола на първите впечатления да ви заблуди.

Жената-Жерав-2„Жената жерав“ е красива книга – ще цитирам, защото не намирам за нужно да сменям едно чудесно прилягащо определение. Това може би е достатъчно за ревю на историята на Нес, но би било недостатъчно, за да ви разкажа за спокойствието, което носи. Патрик Нес притежава умението да пише откровено, без да е цинично. И да разкрива истини за читателя си без да го познава.

Ще пропусна да коментирам герои и сюжети по начина, по който обикновено го правя. Смятам го за полезно в определени жанрове и за ненужно в други. Ще вметна само едно – всеки читател ще се припознае някъде в героите, точно както те припознават себе си – първоначално със самозаблудата, че сме едни, за да разберем в края на историята, че сме напълно други.

Книгата попада в така наречения магически реализъм. Разказва красива мистична история, вдъхновена от древната китайска митология. Появата на източната мистика е между страниците на твърде искрен разказ за самотата, любовта и пътя към откриването на себе си. Това, което отличава книгата в моите очи, е чистотата на разказа и непринудената откровеност. Нес не се свени да разкаже грозното без да го превръща в гротеска и да ни докосне до красивото без да го превръща в недостижима фантазия. Независимо дали съпреживявате разказаното от личния си опит или намирате себе си в подтекста, „Жената жерав“ ще ви накара да погледнете отвъд себе си и към хората около вас.

Не искам да говоря твърде много, за да не преиначава в очите на никого книгата. Бих я препоръчала на приятел, но не на всеки. Не е книга за вкуса на всеки читател, със сигурност.

Жената-Жерав-3Преди финала искам да изкажа адмирации за двете корици на книгата. Вътрешната корица е прекрасен разказ на приказката на Кумико, а горната обвивка е вълнуващ реверанс към детайлите на сюжета. Ще ви накарат да се загледате с усмивка, когато разберете какво точно символизират. Радвам се да видя, че издателят е помислил за елементите на книгата в нейното цяло, не само за нейното издаване. Винаги е приятно да достигнеш до такова заключение, когато колекционираш библиотека и инвестираш в заглавия.

„Жената жерав“ е спокойствие в книга и в случай, че търсите съвременен автор, Патрик Нес е име, на което трябва да обърнете внимание.

Leave a Reply