Unpopular Opinions Book TAG

Това беше интересно за писане! Благодаря на Рали от BloodyRoseRed’sWorld за предизвикателството! Скоро обещавам да ти измисля нещо подобно и на теб!


  1. Известна книга или поредица, която не харесваш

Въпроси 1, 2 и 10 са 99% идентични. (Написах отговорите на този таг извънредно хаотично и идвам от бъдещето спрямо вашия прогрес на четене. Натурален ход на нещата.)

  1. Известна книга или поредица, която всички харесват, ти – не

Съвсем буквално – всяка втора. Като цяло не обичам твърде дълги поредици, но жанровете, които ме влекат най-много, са изградени почти основно от поредици. До 3-4 книги е занимателно, след това мнението ми става доста спорно, особено извън границите на класическото фентъзи и встъпването в young adult заглавията.

Твърде много книги разводняват един изначално стабилно разводнен сюжет, който пък се пада и доста често шаблонен при една част от модерните тийн автори – и така водят до генерална загуба на интерес. Затова избягвам голяма част от тях и си избирам поредиците с особено внимание. Разбира се, от време на време хващам уж самостоятелна книга, само за да осъзная на финала, че е част от поредица, но и такива грешки стават понякога и тогава подборът е малко изкривен.

  1. Любовен триъгълник, който не завършва с двойката, която ти искаш

Все още не мога да преживея финалът на „Великият Гетсби“. Очарователна книга с иронично трагичен финал.

tumblr_inline_nudiimhsyo1tw7ymd_500

  1. Известен литературен жанр, който ти е трудно да четеш

Не чета женски романи или т.нар. чиклит. Нямам интерес към жанра, никога не съм и имала, въпреки че съм преминала своите периоди на странни литературни вкусове.

  1. Известен герой/героиня, който ти не харесваш

Хм. По-трудно ми е да преценя кой герой, който не харесвам, е достатъчно известен и обичан, за да попадне тук. Стоя така и си гледам библиотеката и мисля, че ще се измъкна по страничната линия и ще кажа Клеъри от „Реликвите на смъртните“. Изчела съм само една от книгите, но честно казано не продължих основно заради нея. Скоро ще, надявам се с по-голям успех в нейния образ.

  1. Известен автор, който ти не харесваш

За повечето ще говоря надолу в точка 8 (да, пиша тези отговори разбъркано и правя препратки към бъдещето – идвам директно от „Западен свят“), тук ще спомена Джон Грийн, който до скоро беше масова истерия за модерен автор, а пък моят опит с „Вината в нашите звезди“ не ме остави емоционално разтърсена, покрусена и шокирана. Не ме остави дори малко развълнувана. Беше средностатистическа книга, която дава нездравословни обещания по сериозни теми.

e5a098d9cb5dcd7cd23f8cbfa8d2076a

  1. Известен литературен похват, от който ти е омръзнало

Планирам през идната седмица в блога да има статия по темата, затова ще спомена само две-три главни неща като: натрапването на любовните истории и в частност, любовните триъгълници, една книга може да е интересна и авантюристична и без да е романтична. Обичам красива романтична история, но понякога може да се мине и без нея. Ей така, за разнообразие. Затова толкова ми хареса как е структурирана и книгата на Сабаа Тахир „Въглен в пепелта“ (да, продължавам да меля по темата).

И за спорта, не мога да пропусна още две взаимно свързани тенденции – постоянното налагане, че истинската любов се случва, само когато мъжът във връзката е много мускулест, убиец/бияч, милионер. Фетишизирането на насилието като „защита“ и богатството са грешни похвати и трябва да спрат (и тук проблемът изобщо не започва с „50 нюанса сиво“, което ще е първото заглавие, което ще е подхване, това е един много по-отдавнашен проблем).

Не. Повече за това скоро в самостоятелна статия по темата.

23c91b0adfb3bda048a4f033db783b03

  1. Известна поредица, която нямаш намерение да прочетеш

Новите поредици на К. Клеър, Р. Мийд и прочее. На Клеър може би ще довърша „Реликвите на смъртните“, надявам се да нямам сблъсък с досадни герои там, но не смятам да продължавам с книги на този род автори. Като тинейджър към чела една поредица от Мийд и когато бях на 15, наистина звучеше интересно и следях с огромен интерес. Само че бях на 15 преди 9 години и вече просто загубих вкус към тези автори и книгите им.

  1. Казват, че книгата винаги е по-добра от филма, но коя екранизация (телевизионна или кино) харесваш повече от книгата

Всъщност четейки въпросите в този таг, точно тук ми хрумна първият напълно сигурен отговор, който исках да дам. „Портокал с часовников механизъм“ и това е дълъг дебат, но след дългите мъки, които все още имам с книгата (паметно заглавие в литературата, но предизвикателство за четене), ще кажа, че с малко, но повече харесвам филма.

  1. Книгата, която не би докоснал никога

Имам дълъг списък с книги, за които смятам, че никога не е трябвало да са издавани, но това е част от сложният въпрос за читателския вкус. Не планирам да коментирам заглавия като „Здрач“, с който имаме дълга и трудна история, или „50 нюанса сиво“. Второто е заглавие, за отношението ми към което не е трудно човек да направи предположение, ако се съди по усредненото обобщение на другите ми интереси. Започнах преди няколко дълги години книга първа от въпросната поредица с нюанси. Четейки, изписах вероятно 6+ страници бележки и около страница 150 затворих книгата и я подарих.

След това малко излияние, не бих „докоснала“ чиклит от рода на книгите, които често през лятото вървят със списание. Not my type of book.


Дано никой не остане лично обиден. И да, разливам се доста. Имам този навик като се размисля по някоя тема и падат дълги обяснения, хаха.  Много бих се радвала да си поговорим по някои от темите в точките от тага.

Leave a Reply