Underrated Books

На всеки се е случвало да прочете книга и да се влюби в нея. Да я препоръча на познат, приятел, група четящи, и да срещне недоумение защо я препоръчва. Често се случва книга да стане най-продавано и четено заглавие и да остави в сянката си по-стойностни заглавия, само защото има нещо малко по-продаваемо и лесносмилаемо между кориците. Днес седнах и се замислих кои са книгите, които обичам, но големия читателски „клуб“ не възприема със същия възторг, кои са книгите, които си заслужава да зачетем, но остават в сянката на изданията с голяма реклама, на витрината на книжарницата и топ споделяна снимка в социалните мрежи.


„Въглен в пепелта“ от Сабаа Тахир

939445245f6a72237a52f785bcc6a698Не започвам с това заглавие, защото го смятам за най-заслужило внимание от трите, а по-скоро защото е най-прясно прочетената книга и една от причините, които ме мотивираха за тази публикация.

„Въглен в пепелта“ е една чудесно написана книга, подходяща е за широка възрастова група и не е ориентирана само към женската читателска маса. Написах ревю за книгата тук – в линка можете да прочетете мислите ми за книгата. Извън тях, Тахир пише една приятна, интересна и увлекателна поредица, която е спряна в България и няма да продължи след книга първа.

Новината ме разочарова, основно защото в книгата на Тахир имаше достатъчно различни елементи, които да я направят вълнуващо, но не натоварващо четиво (за след работа, например, какъвто беше моят случай). Очарова ме начинът, по който връзката между двамата главни герои беше изградена, като дори към клишетата не беше приложен твърде шаблонен подход.

Препоръчвам ви заглавието, с уговорката, че това не е епично фентъзи, но е развлекателно и приятно четиво с потенциал. Ако имаме късмет, може да видим и следващите книги на българския пазар. Ако не – добре, че чета на английски.

„Домът на Мис Перигрин“ от Рансъм Ригс

На пръв поглед ще ви изглежда, че книгата е супер популярна и много харесвана. Да, но като се зачетем в ревюта, нещата не изглеждат съвсем така.ransum20rigs

Мислите ми за книга първа и книга втора можете да прочетете в указаните линкове. Там съм говорила повече в детайли. Сега искам да спомена, че книгите определено имат слабостите и проблемите си, но предлагат на читателите не само увлекателен наратив – Ригс пише много приятно – но и един нов, вълнуващ и мистериозен свят, който си заслужава да бъде опознат.

Да си говорим сериозно – ако търсим проблеми в която и да било популярна поредица, ще ги намерим. Ако някой е готов да спори, може само да ми остави заглавие в коментарите. Дори да съм die hard фен на заглавието, мога да приема с ясно съзнание, че на места се забелязват проблеми, но понякога те могат да се преглътнат, ако цялото си заслужава. Случаят тук е същият.

thenightcircusЩе завърша с нещо, което дочитам, но въпреки всичко искам да спомена. Книгата е чудесна. Увлекателен и вълнуващ разказ за магията и мистерията на цирка. Ще напиша ревю, но от самото начало това заглавие успя да ме развълнува и вече май започвам нарочно да чета бавно, за да получа повече време в света на „Нощният цирк“ от Ерин Моргънстърн.

Не съм чела ревюта – само разрових, за да видя дали и колко се пише по темата.  Книгата не е актуално заглавие и е идеално доказателство, че не е окей да се четат само издания на няколко месеца. Всеки иска да чете „последните книги“, както някой заинтересован от мода ще иска да следва последните тенденции. Но в литературата това правилно е повече от грешно и „Нощният цирк“ заслужава внимание. Тук може да отворим друга голяма скоба за класиките и безвремето на книгите, по повод на това, как наскоро бях шокирана от най-странното ревю на „Дориан Грей“, което някога съм срещала и още го преживявам. Ако броим причини за тази статия, това отново е една от тях.

Оценката на книгата в сайтовете на книжарниците е разочароващо ниска, макар коментарите да са добри, а хартиено издание се намира особено трудно. Това, обаче, не е пречка в ерата на електронните книги (не съм проучила дали книгата се продава в електронен формат на български, но на английски е достъпна).

Повече ще напиша в ревюто за Моргънстърн, но почти на финала все още оставам напълно очарована и много впечатлена от Le Cirque des Rêves и магическия черно-бял свят отвъд шатрите.


Засега толкова. Вероятно ще се изкуша и ще напиша нещо такова и за заглавия отпреди зората на „тийн книгите“, но засега ви оставям с три предпочитани от мен заглавия и препоръка да им дадете шанс, ако търсите приятна, разтоварваща и увлекателна история.

2 thoughts on “Underrated Books

  1. Ааааа! Много моля!!! Случаят е изцяло въпрос на гледна точка, лични предпочитания към стил на писане и динамика (говоря за Перигрин). Не ми е харесала, защото съм ѝ търсила умишлено косури, а защото просто не ми хареса и редовно ми се доспиваше от скука!

    1. Не визирам това, спокойно. Ти не я хареса чисто литературно, което си е читателско мнение и натурален елемент за всяка книга.

Leave a Reply