5 идеи за книжен коледен подарък

Празничният сезон традиционно ми навява мисли за подаръци и съответно води до дълбока дилема кой на какво би се зарадвал. Разбира се, подаръкът не винаги е нещо, което се купува. Подаръците, дали към самите нас, дали към другите, са модерна традиция и добра предпоставка да дадем – малко време, малко радост, който каквото има за даване.

След като предишни години в блога пусках списъци с коледни филми, музика, традиции и прочее, реших тази година да разнообразя с един хубав топъл списък с книжни подаръци, които да зарадват някого тази Коледа.

Наскоро в една национална медия излязоха със заглавие „Богатите купуват техника, бедните – книги“ и се позабавлявах добре на собственото си желание всеки път, когато имам повод и съответно въпросите „какво искаш“ се появят на хоризонта, да получавам книги. Та.

Блогът стана творчески и вече, книжен, така че реших да посъбера идеи за лично проучване и идеи, но и да споделя какво съм намислила, ако някой е все още като мен и не се е подготвил от рано.


  1. Книга за оцветяване

Книгите станаха особено популярни през последните години. За това помагат красивите графики вътре, които предлагат разпускащо и творческо занимание за свободното време. Подходящи за всяка възраст, тези книги могат да бъдат страхотен подарък за празничните дни.

Ако пък искате да направите нещо още по-специално и по-творческо? Сглобете книга с графики собственоръчно. Принтирайте или изрисувайте графики на по-твърда хартия, затворете с картон вместо корици и продупчете и вържете в единия край с цветна панделка. Евтино, изобретателно и специално.

Купувала съм книги за оцветяване като подарък и винаги са носили радост. Не съм опитвала да направя такава собственоръчно, но съм убедена, че ефектът би бил наистина прекрасен. Особено ако обектът на вашият подарък има специфични интереси или любими поредици, за които няма книги за оцветяване.

  1. Книгоделител

Напоследък все повече и повече хора казват, че колекционират книгоделители. Аз също много ги обичам и събирам, макар не съвсем в колекция; определено имам такива със специално значение, които пазя повече като ценност, отколкото по предназначение.

Има метални книгоделители, дървени, ръчно изработени, под формата на определен предмет или животно, и още, и още. Избор да искате. Разбира се, това е малък жест или допълнение към подарък, но ако търсите идеи за показни подаръци, не знам какво правите тук. Това е също подарък, който можете да изработите сами. Pinterest е богат на идеи.

  1. Облекло за книга

Получих такъв прекрасен подарък от приятели за рождения си ден. Красиво, цветно и много полезно, когато нося книги в себе си и се налага да ги пъхам по чанти или пък искам да чета някъде навън. Моето облекло се оказа много удобно за плажа.

Подобни красиви неща се продават много онлайн и по магазините за ръчно изработени продукти, но може да направите нещо подобно и сами.

Друга вариация на идеята е калъф за електронен четец.

  1. Абонамент за списание

Има не голям, но добър избор от качествени списания за култура, които могат да са също толкова ценно четиво, като книгите. Не пропускам брой на In Globo от дълго време насам и всеки месец с интерес чета статиите.

  1. Тематична чаша

Дали ще е коледна, или книжна, или пък лична е въпрос на предпочитания, повод и идея. Нещо смесено би било идеално, тъй като няма да е просто подарък, а специален спомен и претендент да се превърне в лична традиция за употреба от притежателя.


Идеите има много! Аз се спрях на пет, които ми се сториха симпатични в този период. Правила съм някои от тези подаръци, други съм получавала и знам, че чувството е прекрасно, независимо от коя страна се намираш.

Какви са Вашите идеи и предложения за книжни подаръци?

Аз Ви изпращам с пожелания за топли и щастливи празници!

One thought on “5 идеи за книжен коледен подарък

Leave a Reply