Harry Potter Spell TAG

Като си спомня как преди няколко години с последния филм от поредицата за Хари Потър аз тъгувах, че приключението свършва завинаги, днес намирам за особено забавна новата вълна на абсолютен фурор покрай завръщащия се магически свят на Роулинг и компания.

tumblr_oflpg4en8i1u9ooogo1_500
@ butteryplanet.tumblr.com/

С „Прокълнатото дете“ и „Магически животни и къде да ги намерим“ сякаш отново се връщам в детството и тинейджърските си години, когато с нетърпение чаках първо книги, а после и филми от поредицата и настървено поглъщах всичко.

Тематично, пък и малко носталгично, реших да се върна към магията на Хари с пост по темата в блога. Разрових се и първото нещо, което намерих, беше този таг, който ми се стори много занимателен. Пък и кой е казал, че трябва да ме тагнете, за да си преведа тага и да си го направя сама? Не и аз.

Приеме го като предизвикателство за всеки, който си прави труда да го прочете и който нарича себе си истински фен на магическия свят на Роулинг, и се заемайте да пишете.

 1. Флаграте – магия за отбелязване и маркиране: Книга, която ти е била интересна, но би пренаписал

„Доктор Стъклен“ от Томас Бренън (в изключително красиво българско издание!). След като проучих автора установих, че той не е нито особено известен, нито много напредничав с творбите си. Затова не се и изненадвам, че книгата имаше страхотна идея и концепция, но беше развита сухо. Също много ме разочароваха явното развитие и напълно очакваният финал.

 1. Алохомора – магия за отваряне на заключени врати: Първа книга от поредица, която те е омагьосала

Тя и да беше една. Бих искала да напиша „Хари Потър“, но първо прочетох книга четвърта и после започнах от начало, така че тук не се брои. Поредиците, които чета сега са ми интереси, но не ме впечатляват така, както бих искала. Ще се върна назад към детските си години с нещо странно като отговор – много харесвах „Хрониките на Спайдърруик“, които за детското ми съзнание бяха нещо много яко и вълнуващо. След Хари Потър, това беше втората поредица, която съм чела. За тогава така ми хареса, че изчетох всичките книги.

 1. Акцио – призоваваща магия: Книга, която ти се иска да имаш в ръцете си сега

След финалът на „Градът на гладните“ просто не мога да не кажа книга трета от поредицата на Ригс за мис Перигрин. „Library of Souls“ – смятам, ако не се появи скоро на български, да я прочета на английски. Твърде интересно завърши втората!

tumblr_nbaeejjqla1rwcvwko1_500
@ lum0s-max1ma.tumblr.com/
 1. Авада Кедавра – незабавна смърт: Убийствена книга

О, нещо любимо – „Парфюмът“ на Патрик Зюскинд.

 1. Конфундус – нещо като заблудителна магия: Книга, която намираш за объркваща

Всяка книга за самопомощ, която не съм прочела (а съм прочела 0 от много издадени всяка година).

 1. Експекто патронум – призоваване на патрон, покровител: Книга, която е твой духовен спътник

„Прекрасният нов свят“ на Хъксли, дори не знам защо, откакто прочетох тази книга не мога да спра да говоря за нея. Надула съм главата на твърде много хора по темата, така че поне тук ще го кара кратко.

 1. Сектусемпра – причинява наранявания, наподобяващи разрязване с нож: Тъмна, зловеща книга

„Спускане в Маелстрьом“ от По – сборник с разкази, който намерих онлайн. Красив, тъмен и изключително впечатляващ с величествени описания на водната буря. Не е зловеща, а красива, но за нея се сетих още като превеждах тази въпрос.

 1. Експектно патронум – призоваване на патрон, покровител: Детска книга, която носи добри спомени

„Мери Попинз“ от Памела Травърз е едно от най-любимите ми детски заглавия, което на фона на другите ми любими детски книги носи и изключително топъл и ярък спомен от прочитането на книгата. Обичам Мери Попинз и винаги ще помня как случайно подхващах изданието, което имах вкъщи – съвсем стара книга с отлепени страници, които подреждах, докато четях.

tumblr_npaivkaaar1sfmnojo1_500
@ my-harry-potter-generation.tumblr.com/
 1. Експелиармус – обезоръжаваща магия: Книга, която те е изненадала

„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас ме изненада и то много приятно. Не очаквах книгата да ми хареса изобщо, а тя взе, че ме впечатли силно, дотолкова, че сравнително бързо за моите темпове на четене реших да подхвана и втората книга от поредицата.

 1. Приор инкантанто – връща предишните магии: Последната книга, която прочете

Това към момента, в който започвам да пиша това, е „Градът на гладните“, книга втора от поредицата на Рансъм Ригс „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ и тъй като не знам дали ще съм качила ревю на книгата, в момента на качване на този пост, ще отбележа още сега – хареса ми много повече от първата книга и определено нямам никакво търпение да се добера до третата книга. В сравнение с финала на тази книга, първата направо свърши спокойно.

 1. Ридикулус – магия за обезвреждане на богърти: Забавна книга, която си чел

Първата ми мисъл тук беше – чела ли съм забавни книги изобщо, но да кажем, че тук ще се класират книгите на Геймън. Той има много особен и прекрасен хумор, който предава съвсем натурално в текста.

 1. Сонорус – магия за усилване на гласа: Книга, за която всички трябва да знаят

Мислих, мислих и не мога да измисля. Ще перифразирам на автор, който смятам, че всеки трябва да прочете и това е Оскар Уайлд. Особено приказките.

 1. Обливиате – магия за пренастройване на паметта: Книга или спойлер, за който ти се иска да забравиш, че си прочел

Все се опитвам, но не мога да забравя, че съм чела книгите на Стефани Майър.

 1. tumblr_nbhrfvet8f1rwcvwko1_400
  @ lum0s-max1ma.tumblr.com

  Империо – прави прокълнатия напълно подвластен на използвалия го магьосник: Книга, която е трябвало да прочетеш за училище

Нещо много любимо – „До Чикаго и назад“ на Алеко Константинов. Ох, и тук не мога да не спомена „Крадецът на праскови“ и Емилиян Станев, защото просто няма да спя спокойно. Две любими четива, които бих прочела отново и дълго след училище.

 1. Круцио – причинява непоносима болка: Книга, която е била болезнена за четене

Вж. 13 Съжалявам, че това ще е леко еднообразно, но започнах да подбирам на различен принцип книгите, които чета след тези години на вълнение.

Описанията на проклятията взех от Потър Мания, където се върнах с голям кеф!

3 thoughts on “Harry Potter Spell TAG”

 1. ооооо!! ЖЕСТОКО!
  Самотагвам се! 😀
  Беше ми адски интересно да прочета този таг, а коледното настроение в блога ти е повече от вдъхновяващо <3

  1. Много ще се радвам да прочета и твоя пост! Ще следя с интерес в блога ти!
   Благодаря ти!

 2. И аз се самотагвам!!! Моето Круцио ме удари от твоята пръчка само да кажа 😀 😀 😀 А ти така и не го дочете!

Leave a Reply