I am a Reader TAG

Хм, тагове! Това е моето първо tag-ване досега, благодарение на страхотната Ралица от BloodyRoseRed’sWorld. Но и първият ми попълнен таг като цяло. Ако ми хареса, може и да ви позанимавам по-често, тагната някъде или не.

Какво е таг? От английската дума tag – етикет, това е форма на верижно предизвикателство, което тече в определени групи по интереси на специфични за тях тематики. Пиша за книга, съответно и таговете, които можете да очаквате, ще са почти винаги на книжна, четяща и пишеща тематика.

Аз ще отбележа всеки, който е отварял книга в последните 24 ч. – не познавам много други блогъри, та ще трябва да се измъкна нещо такова? Хм.


 1. Изберете една дума, която описва това да си читател?

Това е доста трудно. Да видим, много комерсиални думи и причини се сещам сега, но всъщност си мисля, че думата, която ще кажа, ще бъде „промяна“, защото смятам, че никога не сме същите след прочетена добра* книга.

 1. Коя беше първата книга, която ви накара да се влюбите в книгите?

Предполагам тук трябва да кажа „Хари Потър и Огненият бокал“, защото това всъщност е първата книга от поредицата, която прочетох – 2003-2004 г. После ми взеха останалите, изчетох си четирите книги както си му е редът и така се запалих с особен интерес към четенето.

 1. Твърда или мека корица?

Стига да е интересна книгата, нямам някакво особено предпочитание. Ако е за библиотеката ми – разбира се, твърда корица; ако трябва постоянно да е в мен бих предпочела мека кора за удобство.

 1. Как четенето промени същността ви?

Предполагам, ако четях от няколко години, а в детството си не бях бутала книга, можех да отговоря на този въпрос. Но аз чета от съвсем малка и ми е трудно да определя как нещо, което ме формира с годините, ми е повлияло. Помогнало ми е да порасна? Вероятно така ми е повлияло.

 1. Коя книга четете, когато имате нужда да се чувствате комфортно?

Това е трудно. Последно отворих да почета няколко разказа за Шерлок Холмс, така че нека да е това.

 1. Кой беше човекът, който ви показа света на книгите?

Не помня някой да ме е убеждавал особено. Всички вкъщи четат, имам огромна библиотека на разположение от преди да мога да чета. За мен четенето никога не е било нещо като значка за успех; то е навик, както гледането на филми. Стана ми интересно, започнах да купувам книги от малка и досега правя солидни инвестиции, особено що се отнася до инвестиция на време, в тази посока 😀

 1. Опишете идеалното си място за четене.

Светло, тихо и по-възможност с меки облегалки 😀 Ако има чай или кафе под ръка, би било супер.

 1. Коя книга промени начина, по който гледате на света?

Не е една, затова ще се спра може би на най-скорошно прочетената книга, която ми повлия по-силно – именно „Спасителят в ръжта“. Друго, не съвсем скоро четено, ще трябва да подчертая „Престъпление и наказание“ и „За мишките и хората“. Четейки въпросът, се обърнах назад да погледна книгите си и тези заглавия се появиха много ярко в главата ми. Разбира се, любимите ми фентъзи поредици и т.н. са нещо особено важно за мен, но трите заглавия действат отрезвяващо по много начини.

*Ще се въздържа от определение на добра книга, но държа да подчертая тази уговорка

3 thoughts on “I am a Reader TAG”

 1. Спасителят в ръжта ♥ Много хора го плюят, но аз го четох в гимназията и много ме впечатли!!! Страхотни отговори си дала прекрасна :*

 2. Много добри отговори си дала наистина. Спомням си, че имах много голямо желание да прочета “Престъпление и наказание”, когато бях в гимназията, но госпожата ми по-български ми каза, че ще ми е малко сложна за разбиране. Сега отново се замислих за нея и мисля да се пробвам. 🙂

  1. Не е лесна за разбиране и трябва да се чете бавно и с осмисляне. Това е друг клас литература на фона на това, което четем в днешно време просто. Силно препоръчвам независимо.

Leave a Reply