Ревю: “Двор от рози и бодли” от Сара Дж. Маас

Книгата ми подейства много позитивно – изненада ме от жанра, което напълно не очаквах. Със сигурност не може да се нареди сред любими книги. Все пак се оказа очарователна и занимателна. Погълна ме, само както интересна книга го умее, а това е особено качество.

198693_b„Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас е книгата, която постоянно виждах в блогове, влогове, facebook страници, коментари, препоръки и т.н. Ако не беше този блогърски бум по книгата, надали някога щях да знам за нея или дори да знаеш, щях да я прочета. Но ми стана интересно от ревютата и коментарите, особено много ме впечатли как всички се възхищаваха колко по-добре е втората книга. Та си казах, време е да почета малко young adult.

Последните ми опити с жанра, завършиха с хвърляне на книги в яд. През 2016 г. намерих някои доста прилични и развлекателни заглавия.

От книгата на Маас очаквах това, което и получих. Адмирации за това, че героите не са глупави, че не допускат дебилни грешки, само и само да има сюжет. Може да се оспори, че в книгата има такива моменти, но понеже Маас е подплатила Фейра с характер и вътрешна мотивация, сцените имат на какво да стъпят. Което е глътка свеж въздух.

Любовната история не беше на преден план, много ми хареса този елемент. Вървеше плътно със сюжета, но не го доминираше, което наистина направи книгата по-състоятелна спрямо обещанията, които дава. Почти очаквах да се появи любовен триъгълник с Тамлин-Фейра-Люсиен и когато не се появи, въздъхнах щастливо. Историята все пак е очарователна, дори романтичната нотка.

Подходящо ще е да спомена и любимата си част – която дори не е реална част от книгата, а заложена идея. Адаптацията на модерна версия на „Красавицата и Звяра“, моя любима, любима, любима детска приказка. Също един от основните ми мотиватори да видя за какво става на въпрос в „Двор от рози и бодли“ и как по-точно става вплитането на приказката и елфите, на куп с young-adult-познатите ни жанрови похвати. Именно на това отдавам и добре балансираната романтична страна.

Много хора се оплакваха, че началото на книгата е твърде бавно, но аз съм на друго мнение. За мен книгата вървеше много темпово. Въведителните глави не бяха претрупани от информация, не бягаха в галоп през историята, а отваряха света на Маас стъпка по стъпка, така че да наистина да станеш част от него.

Разбира се, финалът във В недрата на планината изгради напрежение, не мога да кажа, че изненадите бяха големи за мен. Все пак не ме разочарова, което е хубаво. Идеите на авторката ми допаднаха. Креативна е и не залага на клишета, при изпитанията на Фейра това си пролича ярко.

Тук може и да следва спойлер, ако не сте чели книгата и не сте разбрали всичко досега? [СПОЙЛЕР] Когато Фейра трябва да убие Тамлин и това е истинският Тамлин – много добра сцена, много добра идея. Разковничето не ми се стори достатъчно обусловено в книгата и дойде малко като вадене на карти от ръкавите. Имаше наченки към подсказване на отговорите в книгата, така че – макар и не достатъчно добре очертани и твърде откъслечни, за да заиграят читателя – поне опитват. [/КРАЙ НА СПОЙЛЕРА]

Прочетох книгата преди месец и отгоре, поради много причини до ревю успях да стигна едва сега. Хубавото е, че и да съм имала на ум нещо, което не ми е харесало, не е било достатъчно ярко, за да го запомня. Накратко, книгата е едно приятно занимание за през свободното време. Няма да озари ума и да пробуди знание, но ще послужи като приятна разгрявка за въображението и определено ще заинтригува почитателите на жанра си.

4 thoughts on “Ревю: “Двор от рози и бодли” от Сара Дж. Маас”

Leave a Reply